Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi rezultati misije DART: Možemo efikasno odbraniti planetu, ali samo pod jednim uslovom

Nekoliko meseci nakon što je NASA namerno sudarila jednu svoju letelicu kako bi skrenula putanju asteroida i na taj način započela demonstraciju planetarne odbrambene tehnologije, naučnici otkrivaju nove detalje o misiji.

 DART misija-0650690545.jpg Izvor: Profimedia

MISIJI čiji glavni cilj je bio da se testira teorija planetarne odbrambene tehnologije, poznate i kao tehnika "kinetičkog udara". Koja je u osnovi menja putanju asteroida nakon sudara sa letelicom koja se kreće velikom brzinom. Što se i desilo 22. septembra prošle godine, kada je letelica udarila u Dimorfos, na udaljenosti od 10 miliona kilometara od Zemlje.

Prvobitni rezultati su sugerisali da je orbita promenjena za oko 10 minuta, međutim, nakon novih studija otkriveno je da je ova misija bila uspešnija nego što se to u prvom trenutku mislilo. Kao i da je spomenuta tehnika, efikasan način za zaštitu Zemlje od potencijalno smrtonosnih asteroida.

Prva od tri sprovedene studije, imala je za cilj da rekonstruiše čitav događaj i detaljnije ispita prirodu sudara i veličinu i oblik Dimorfosa. Zaključak je da je misija zaista bila efikasna i da bi u budućnosti mogle da se pokrenu slične sa ciljem odbrane. Međutim, ono što je posebno istaknuto jeste da do presretanja asteroida čija veličina je slična Dimorfosovoj nije moguće doći bez prethodne pripreme, koja bi potrajala i do nekoliko godina.

Druga studija je otkrila da su iskorišćene dve metode kako bi se potvrdila promena u orbiti i da je ona promenjena za čak 33 minuta, dok teća studija sugeriše da je udar usporio asteorid za od 2,7 mm/s.

"Sve uzevši u obzir, rezultati utiru put za svetlu budućnost planetarne odbrane", rekao je Džejson Kalirai, izvršni direktor misije za civilni prostor u Laboratoriji za primenjenu fiziku Džon Hopkins.

Međutim, ovde nije kraj istraživanjima, jer ESA planira da tokom 2024. godine u svemira lansira letelicu Heru, koja će izbliza da proučava lice Dimorfosa nastalo nakon sudara.

Rezultati tri nova istraživanja su objavljeni u časopisu Nature.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka