Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Mesec dobiti svoj sistem računanja vremena i zašto je to važno?

Svemirske agencije trenutno vode polemiku šta im je činiti kada je u pitanju računanje vremena na Mesecu.

 Mesec_598831811.jpg Izvor: Shutterstock

GODINAMA slušamo o planovima i pripremama za misije na Mesec. A sama ESA je potvrdila da bi u skorijoj budućnosti trebala da započne mislija koja ima za cilj izgradnju baze na našem prirodnom satelitu. Stoga se povela i rasprava da li je ovoj planeti potrebna i poseban sistem računanja vremena?

Ukoliko se uzme u obzir da su do sada korišćeni sateliti u svemiru kako bi se hronometri na svemirskim brodovima sinhronizovali sa vremenom na Zemlji, ustanovljeno je da je potrebno definisati sistem računanja vremena i za Mesec. Jer pored toga što će astronauti i zemaljska posada biti u mogućnosti da jasno definišu vreme, ono će im pomoći i da olakšaju sebi posao navigacije i navođenja. 

"Složili smo se da je važno i potrbno definisati zajedničko lunarno referentno vreme, koje će biti međunarodno prihvaćeno i na koje se mogu pozivati svi. Upravo smo u procesu pokretanja zajedničkih međunarodnih napora kako bi se to postiglo", rekao je inženjer Pietro Đordano iz ESA-e. 

Sa kakvim poteškoćama se suočavaju naučnici?

Stručnjaci iz ESA-e objašnjavaju da se uveliko polemiše na temu da li samo jedna organizacija treba da bude odgovorna za definisanje vremena na Mesecu. Pogotovo ako se uzme u obzir da postoje brojne tehničke poteškoće za postizanje ovog cilja. 

Pre svega ovo se odnosi na činjenicu da bi satovi na Mesecu brže otkrucavali u odnosu na zemaljske, zbog drugačijeg gravitacionog polja. Porored toga, njihova brzina bi zavisilia i od toga da li se astronauti nalaze na njegovoj površini ili u orbiti. 

"Naravno, dogovoreni vremenski sistem bi takođe morao da bude praktičan. Ovo bi mogao da bude popriličan izazov ukoliko znamo da u ekvatorijalnom području dan traje 29.5 zemaljskih dana, uključujući ledene lunarne noći duge po dve nedelje.", rekao je Bernhard Hufenbah, istraživač u ESA-i. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka