Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispod vinograda na jugu Francuske otkriveni tragovi očvrslih stena i mikrodijamanata: Šta ovo znači?

Godinama se raspravljalo da li se ispod ovog vinograda nalazi dokaz o jednoj veoma retkoj prirodnoj pojavi.

 Vinograd_2038711757.jpg Izvor: Shutterstock

PREMA nekim procenama na Zemlju svake godine padne i do 17.000meteorita. U zavisnosti od njihve veličine oni mogu napraviti veću ili manju štetu. Godinama se raspravljalo da li je jedan krater širine 220 m i dubine 30 m, u blizini grada Kabrerola na jugu Francuske nastao upravo prilikom jednog ovakvog udara, jer na njemu do sada nikada nije otkrivena anomalija magnetnog polja.

Godine su prolazile, naučnici su raspravljali o čemu je ovde zapravo reč, a na spomenutom mestu je zasađen vinograd u vlasništvu vinarije Domaine du Météore.

Snažni udar i tragovi mikrodijamanata

Tim naučnika sa Gete univerziteta u Frankfurtu sada je odlučio da malo detaljnije ispita čitav slučaj i u dva navrata izvrši pretrage kratera i njegove okoline. Geolog Frank Brenker i njegove kolege prvobitno su prikupili nekoliko uzoraka za mikroanalizu, da bi prilikom druge posete odlučili da ispitaju i magnetno polje kratera.

Ispostavilo se da se u njemu i u njegovoj okolini mogu naći brojni dokazi o udaru, pre svega džepovi istopljene i ponovo očvrsle stene, kao i mikrodijamanti koji se formiraju pod velikim pritiskom. Pored toga, a suprotno prethodnim tvrdnjama, utvrđeno je kako je magnetno polje slabije u centru - karakteristika udarnih kratera - jer se prilikom udara uništavaju i preusmeravaju atomi odgovorne za magnetizam unutar stena.

Da čitava stvar bude interesantnija jeste i činjenica da suudarni krateri veoma retka pojava, jer oni vremenom nestaju usled dejstava erozije i pomeranja tektonskih ploča. Procene su da ih na svetu trenutno ima svega 190 zabeleženih, od čega samo tri imaju prečnik manji od 300 m.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka