Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maksimalna gornja granica životnog veka čoveka se najverovatnije neće menjati u budućnosti - a koliko iznosi?

Da li ste se ikada zapitali koliko iznosi maksimalna gornja granica životnog veka? Naučnici iz Holandije imaju odgovor.

 Životni vek_1022974096.jpg Izvor: Shutterstock

Sigurno je da nema čoveka koji se nije prevrtao u sitne sate po krevetu i razmišljao o životu i smrti. Često se pitajući koliko dugo mu je još ostalo i kako izgleda kraj? Iako odgovor na ova pitanja niko ne može da zna, naučnici sa Univerziteta u Tilburgu i Erasmus Roterdamu su rešili da ispitaju maksimalnu gornju granicu životnog veka i otkriju koliko u teoriji može najduže da traje jedan ljudski život.

Do odgovora su došli tako što su prikupili podatke o tačnom trenutku smrti i starosti od oko 75.000 Holanđana. Rezultat je ukazao da maksimalna gornja granica za muškarce iznosi oko 114,1, dok je kod žena ona malo viša i iznosi 115,7 godina.

Jedan od glavnih autora studije i profesor Džon Ajnmal je objasnio da se životni vek tokom poslednjih decenija produžio, ali da je na osnovu dobijenih rezultata očigledno kako se maksimalna gornja granica nije pomerila. Pre svega jer se ovde ne radi o očekivanom životnom veku, već o životnom veku koji se koristi za određivanje koliko maksimalno može da traje život ukoliko osoba brine o svom zdravlju. 

Takođe, treba napomenuti da ovo nije jedina studija koja se bavila maksimalnom gornjom granicom životnog veka čoveka i da su i ostala istraživanja dala gotovo identične rezultate. Mišljenje stručnjaka je da se ona u budućnosti neće mnogo povećati u odnosu na spomenute granice od 114,1 odnosno 115,7 godina. Ali ono što se svakako povećava - bar u Holandiji - jeste broj ljudi koji su doživeli 95 godina, i to za tri puta više. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka