Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paradoks koji je mučio i Leonarda da Vinčija je rešen: Zašto mehurići vazduha ispod vode imaju nepravilnu putanju?

Nekoliko vekova nakon što se Leonardo da Vinči zapitao zašto veći mehurići nemaju pravu putanju prilikom podizanja do površine vode, dva naučnika su uspela da daju odgovor.

 Leonardo da Vinči_1100046476.jpg Izvor: Shutterstock

LEONARDO DA VINČI je rođen sredinom 15. veka, a ipak on se i nakon više od pet vekova smatra jednim od najgenijalnijih ljudi u istoriji čovečanstva. Pored toga što je bio slikar, on je bio i arhitekta, anatom i inženjer ispred svog vremena. Drugim rečima, pored Mona Lize i Tajne večere on je iza sebe ostavio obilje studija iz različitih sfera nauke

Zaintrigiran prirodnim pojavama, zakonima fizike, estetikom i mnogim drugim stvarima, jedan od elemenata koji mu je posebno privlčaio pažnju jeste bila voda. Proučavajući je, on je prvi shvatio neke njene karakteristike i površinsku napetost, a svoja otkrića je zapisivao u beležnicu - zajedno sa jednim zapažanjem.

Naime, on je primetio da se mehurići vazduha određene veličine ne podižu do površine vode ravnom putanjom, već više putanjom koja podseća na cik-cak ili spiralu. Godinama je pokušavao da nađe odgovor na ovo pitanje, ali bezuspešno.

U narednim vekovima, mnogi naučnici su pokušali baš kao i on da dođu do odgovora na ovo pitanje. Neki od njih su pružilli moguće odgovore, ali ne i kvantitativni opis fenomena i fizičkog mehanizma koji stoji iza njega.

Konačno imamo odgovor

Jedni od onih koji su bili fascinirani spomenutim paradoksom koji je mučio slavnog da Vinčija, jesu i fizičari Migel Anhel Herada sa Univerziteta u Sevilji i Džens Egers sa Univerziteta u Bristolu. A da bi ga i odgonetnuli, razvili su specijalnu matematičku metodu zasnovanu na diskretizaciji.

U praksi eksperiment je izgledao ovako, njih dvojica su odredili površinu mehurića. Zatim su simulirali kretanje i njihovu stabilnost u vodi i shvatili da se mehurići čiji radijus prelazi 0,926 milimetara deformišu unutar vodenog stuba prilikom kretanja ka gore. Kao rezultat, voda teče oko njih brže se jedne strane i smanjuje njihovu brzinu. Pored toga, uočili su i da postoji razlika u pritisku koja gura mehur nazad u početnu poziciju i omogućava da svoju putanju započne iznova, što rezultira čudnom putanjom. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka