Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studija na preko 119.000 ispitanika otkriva - 4 režima ishrane koja smanjuju rizik od prevremene smrti

Iako niko ne može da garantuje da je neki od ova 4 režima ključ dugovečnosti, uočeno je da pridržavanjem smernica jednog od njih može da se smanji rizik od prevremene smrti i nastanka neke od hroničnih bolesti.

 Zdrava ishrana_1607110471.jpg Izvor: Shutterstock

DECENIJAMA unazad na internetu i u medijima se moglo pročitati ili čuti bezbroj saveta o zdravoj ishrani. Mnoga od njih su bila oprečna, a neka i skroz naučno neutemeljena. Suprotno tome, nova studija koja se bavila ovom temom i koja istovremeno spada u red najsveobuhvatnijih je sada uspela da identifikuje četiri obrasca ishrane koji se povezuju sa nižim rizikom od prevremene smrti.

Analizom je obuhvaćen način ishrane 119.315 ljudi u vremenskom intervalu od 36 godina. Ovi podaci su upoređeni sa četiri različita priznata režima - zdrava ishrane kao i njene alternativne varijante, mediteranska ishrana i biljna ishrana. Studija je utvrdila da je pridržavanjem barem jednog od ovih obrazaca kod pojedinica smanjen rizik od prerane smrti uzrokovane bilo kojim poznatim uzrokom, među koje spadaju kardiovaskularne bolsti i rak. A naučnici tvrde da iako se navedene ishrane razlikuju, sve one uključuju cela zrna, voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke.

Sve navedeno se poklapa i sa zvaničnim smernicama, jer prvi navedeni obrazac pruža preporučene količine za sve grupe hrane, uključujući voće, povrće i mlečne proizvode, ali i njegova alternativa koja uključuje npr. preporučene količine za slatke napitke. Mediteranske dijete je još sveobuhvatnija jer uzima u obzir podatke o voću, ribi, orašastim plodovima, alkoholu i još mnogo toga. Zatim, tu je zdrava biljna ishrana, koja rangira biljnu hranu u odnosu na nezdravu biljnu i onu životinjskog porekla.

Iako istraživanje ne može definitivno potvrditi da ove specifične prehrambene navike zagarantovano utiču na dugovečnost, povezanost kvalitetne i zdrave ishrane sa dobrim zdravljem je očigledna. Naučnici koji stoje iza ovog rada tvrde da je jasno kako zdravoj ishrani moramo da se posvetimo tokom celog života, da bi on bio što duži i kvalitetniji.  

Istraživanje je objavljeno u JAMA Internal Medicine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka