Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3D mape gustine naseljenosti: Gde se nalaze najveće koncentracije stanovništva i koja evropska država se izdvaja?

Pogledajte nove 3D mape gustine naseljenosti koje imaju za cilj da prikažu trenutnu demografsku situaciju u pojedinim državam sveta, među njima su se našle i neke naše komšije.

 Gustina naseljenosti_1384180787.jpg Izvor: Shutterstock

NEKADA je prosečnom čoveku veoma teško da u svojoj glavi vizualizuje pravu veličinu megagradova ili globalne populacije koja od skoro broji 8 milijardi ljudi. Međutim, nova serija 3D mapa gustine naseljenosti koju je napravio
Terence Fosstodon - kako se potpisuje na društvenim mrežama - sada dočarava stanje stvari bolje nego ikada pre. 

Mape su napravljene na osnovu zvaničnih podataka o gustini naseljenosti i alata za mapiranje Aerialod, sa ciljem da istaknu trenutne demografske trendove i geografska ograničenja uzrokovana prevelikim porastom populacije. Ono što je interesantno i važno napomenuti je da iako one izgledaju kao da su topografske, u stvari vizualizuju gustinu naseljenosti u kvadratima. 

Pored toga, već pri prvom pogledu na njih je uočljivo da svaki region i država imaju svoju demografsku priču, od kojih je svakako najzanimljivija ona u Indiji za koju se očekuje da će uskoro po broju stanovnika prestići i Kinu. Ali i Italiju, na čijoj mapi je uočljivo kako je - za razliku od drugih država gde je gustina koncentrisana oko velikih gradova - njena gustina decentralizovana.

Fosstodon je napravio i 3D mape mnogih Evropskih država među kojima su se našle i neke naše komšije, ali i pojedine južnoameričke, afričke i azijske. 

Kada je komšiluk u pitanju, stvari stoje ovako:

 Druge evropske države:

Ostatak sveta:

Možda će vas interesovati i:

terence fosstodon

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka