Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nas društvene mreže sprečavaju da zapadnemo u duboku dosadu i zašto je to prema mišljenju naučnika problem?

Proveravanje društvenih mreža može nas sprečiti da zapadnemo u stanje duboke dosade, što je prema tvrdnjama naučnika velika šteta.

 Duboka dosada_399485395.jpg Izvor: Shutterstock

SVI MI S VREMENA na vreme upadamo u dosadu i ona je dok čekamo autobus na stanici ili u redu ispred šaltera samo površna. Ipak, ovi početni osećaji se mogu vremenom produbiti i prerasti u nešto drugo, kako tvrde naučnici. 

"Duboka dosada može zvučati kao izrazito negativan koncept, ali, ona u stvari može biti izuzetno produktivna ako se ljudima pruži šansa za neometano razmišljanje i razvoj", objašnjava sociolog Timoti Hil sa Univerziteta Bat u Velikoj Britaniji. 

Duboka dosada i kreativnost

Kako bi ispitali ovaj koncept star oko 100 godina, Hil i njegove kolege su istražili živote 15 ljudi koji su dobili plaćen odmor ili su radili od kuće tokom pandemije korona virusa. Uzrast, zanimanja i obrazovanje je variralo između učesnika, a sa svima su vođeni unapred osmišljeni intervjui koji su imali za cilj da ispitaju njihova osećanja

Na osnovu podataka koje su dobili, uočeno je da se dosada često javljala, ali da je kod onih koji su je doživeli dublje izazivala osećaj nemira i praznine. Sve ovo je rezultiralo i ponovnim pokušajima da se ta praznina popuni kroz hobije kao što su stolarstvo, kuvanje ili biciklizam.

Međutim, glavni problem u ovom procesu predstavlja proveravanje društvenih mreža koje svojim sadržajem mogu ublažiti površnu dosadu i na taj načn sprečiti zapadanje u dublja osećanja, samim tim i otkrivanje skrivenih talenata i strasti. Druge studije su takođe sugerisale da su dosada i lutanje slobodnog uma ključne osnove za kreativnost, zbog čega nam toliko dobrih ideja dolazi dok smo pod tušem.

Istraživanje je objavljeno u Marketing Theory.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka