Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća tajna miljenice prazničnih slavlja: IMELA je zapravo parazit koji uzrokuje stres svom domaćinu

Ako ste nekada na drveću ugledali žbun listova koji vas podseća na imelu, zapravo se niste prevarili jer je u pitanju ova neobična biljka - parazit.

 Imela_1611763285.jpg Izvor: Shutterstock

MNOGIMA jedna od brojnih asocijacija na novogodišnje praznike jeste imela, biljka koja je kroz istoriju bila cenjena kod mnogih naroda. Poput Skandinavaca koji su je nekada smatrali simbolom mira, pa su neprijatelji, kada se ispod nje sretnu, morali da prestanu sa svađom makar tog dana. Međutim, ako se ova činjenica ostavi po strani i u obzir uzmu samo strogi naučni podaci, ono što najviše iznenađuje u vezi nje je da je ona u stvari parazit koji napada drveće. 

Naime, Phoradendron predstavlja vrstu imele koja je potekla od sandalovine - biljke poznate po tome da preko korenja "krade" hranu. Ipak, imela je evoluirala malo drugačije od svoje rođake i ona parazitira tako što se "kači" na grane drugog drveća. Dok svoj najveći uspeh duguje lepljivim semenkama unutar ukusnih bobica, kojim se hrane ptice i preko izmeta dalje raznose ovog parazita.

Kada se jednom nađe na drveću, one iz njega dobijaju hranljive materije i na taj način mu pričinjavaju stres. Iako ga neće ubiti, ovo vremenom može dovesti do isušivanja delova stabla. Ono što malo ljudi zna je da ona može biti toksična za ljude i kućne ljubimce, ali i da ima nekoliko korisnih osobina. 

Tokom života na domaćinu ona može pokazati i izvesnu ljubaznost, tako što će povećati proizvodnju fotosinteze i smanjiti pričinjenu štetu. Takođe, prilikom nekoliko eksperimenata je uočeno da njeni cvetovi pružaju idealan nektar za pčele i predstavljaju pogodne domaćine za gusenice. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka