Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višedecenijska potraga je završena: Nađeni ostaci poslednjeg tasmanijskog tigra - sve vreme je bio na vidljivom mestu

Decenijama su istraživači u Australiji pokušavali da uđu u trag ostacima poslednjeg talcina poznatog i kao tasmanijski tigar.

 Talcin-0703388411.jpg Izvor: Profimedia

POSLEDNJIH GODINA o ovoj životinji je često bilo govora, upravo iz razloga što naučnici žele da je uz pomoć genetskog inženjeringa i veštačke reprodukcije - ožive. Kako bi uspeli u svom naumu potreban im je i njegov DNK uzorak, stoga su godinama pokušavali da dođu u posed ostataka poslednjeg talcina. Više od 80 godina on je ostajao skriven iako im se nalazio na vidljivom mestu, u Umetničkoj galeriji Tasmanijskog muzeja u Australiji.

Talcin je životinja koja je do pre 3.000 godina nestao svuda, sem na Tasmaniji. Bio je otprilike slične veličine kao moderni kojoti, a kao predator je igrao ključnu ulogu u ekosistemu ovog udaljenog ostrva. Međutim, kada su Evropljani počeli da naseljavaju Tasmaniju početkom 19. veka, oni su u njemu nepravedno videli neprijatelja koji tamani njihovu stoku i počeli da ga ubijaju. 

Poslednji preživeli primerak ove vrste je uginuo 1936. godine u zatočeništvu, nakon čega je njeno telo prebačeno u lokalni muzej koji nije dalje vodio računa o ovom primerku jer su njegovi zaposleni bili u potpunosti nesvesni značaja koji on predstavlja. 

"Godinama su mnogi muzejski kustosi i istraživači bezuspešno tražili ostatke poslednjeg tasmanijskog tigra, kako bi ga uvrstili u kolekciju, a u zoološkoj kolekciji nije zabeleženo ništa o ostacima tilacina iz 1936. godine, pa se pretpostavljalo da je njegovo telo na neki način izgubljeno", rekao je Robert Padl sa Australijskog katoličkog univerziteta, kako prenosi RTS. 

Međutim, nedavno je na osnovu neobjavljenih izveštaja utvrđeno da je telo uginule životinje raskomadano nakon što je stiglo u muzej, kako bi kustosima služio da studentima objasne anatomiju ove izumrle vrste. Narednih decenija on je par puta i napuštao kolekciju, a većina javnosti je za druge ostatke mislila da pripada tasmanijskom tigru koji je 7. septembra 1936. godine uginuo u zoološkom vrtu Bjumirs. 

"Misterija oko ostataka poslednjeg tilacina je rešena, i otkriveno je da on pripada većim delom kolekciji Galerije Muzeja", objasnila je direktorka te ustanove Meri Malkahi i dodala da se trenutno može i videti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka