Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hitan prioritet u javnom zdravstvu: Šta se nalazi na drugom mestu uzroka smrti u svetu?

Odmah nakon srčanih bolesti nalaze se najotporniji jednoćelijski organizmi - sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt - kao glavni uzrok smrti u svetu.

 Zlatne stafilokoke_2113004423.jpg Izvor: Shutterstock

PREMA REZULTATIMA sveobuhvatne studije, bakterijske infekcije predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svetu posle srčanih bolesti - u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok pominju kao dve najsmrtonosnije bakterije. Rezultati su objavljeni u časopisu Lanset, a za analizu je odabrano oko tridesetak bakterija - najčešćih iazaivača infekcija, na osnovu kojih su naučnici pokušali da procene koliko smrtnih slučajeva je povezano sa njima, kako prenose agencije. 

Istraživanje u sklobu Globalnog tereta bolesti

Istraživački program koji finansira Fondacija Bil Gejts, je na osnovu rezultata prikupljenih od nekoliko hiljada istraživača širom sveta došao do podataka kako "smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svetu" nakon bolesti srca- među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama, svaki osmi pripisuje se posledicama zaraze izazvanih zlatnom stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vreme pre pandemije COVIDA-19.

Od tridesetak odabranih bakterija, njih pet je uzrok više od polovine smrtnih slučajeva - Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i Bacillus pyocyanin. Dok Staphylococcus aureus predstavlja "vodeći uzrok smrti uzrokovan bakterijskom infekcijom u 135 zemalja", kako se navodi u studiji.

Bakterijske infekcije predstavljaju hitan prioritet

Ipak, ispostavilo se da su kod dece mlađe od pet godina najsmrtonosnije pneumokokne infekcije. Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije "hitan prioritet" u javnom zdravstvu. Stoga pozivaju na prevenciju infekcija izazvanih spomenutim bakterijama, "mudrije" prepisivanje antibiotika - posebno da bi se izbegla rezistentnost na njih, kao i na učinkovitiju primenu vakcina.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka