Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici od gljive uspeli da naprave biorazgradivi materijal koji bi mogao da zameni plastiku

Autor Aleksandra Cvetić

Sasvim slučajno, naučnici su otkrili da koža gljive Ganoderme lucidum ima određena svojstva zbog koje od nje mogu da naprave biorazgradive materijale.

 Gljiva_513366658.jpg Izvor: Shutterstock

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE sugeriše da bi gljive mogle da olakšaju recikliranje, tako što će postati alternativa za vrstu plastike koja se koristi u baterijama i čipovima računara. Stručnjaci sa Univerziteta Johan Kepler u Austriji tvrde da su do ovog otkrića došli tokom istraživanja fleksibilne elektronike.

Fizičar Martin Kaltenbruner i autor studije objašnjava da je zajedno sa svojim timom prvobitno razmatrao upotrebu materijala od gljiva u druge svrhe. Ipak, tokom studije su sasvim slučajno otkrili da se koža sa Ganoderme lucidum-a može koristiti kao zamena za bazu - uglavnom izrađenu od nerazgradive plastike - koja se koristi u električnim krugovima. 

Spomenuta gljiva uglavnom raste na trulom drveću širom Evrope i u istočnoj Aziji, a njena karakteristika je da ima kompaktnu zaštitnu opnu od micelija, kojom štite drveće na kom rastu. Kaltenbruner objašnjava da one tako sprečavaju druge gljive i bakterije da prodru u njegovu unutrašnjost. 

Kako bi u laboratorijskim uslovima otkrili sve njene karakteristike, rešili su da skinu kožu jedne od njih i da je potom osuše. Ispostavilo se da je ona nakon sušenja bila slabiji izolator od plastike, ali da je imala funkciju i to čak i na temperaturama većim od 200 stepeni Celzijusovih

"Ona ima mnogo svojstava koja je izdvajaju od drugih biorazgradivih materijala, ali ipak najvažnije je da se ona jednostavno uzgaja i ne zahteva intezivnu ili skupu obradu", objasnio je Kaltenbruner. On dodaje da je njihovo otkriće daleko od masovne proizvodnje, ali da bi biorazgradiva koža Ganoderme lucidum mogla da bude održiv alternativni mateijal za upotrebu u elektronici. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka