Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras čekamo zvezde padalice! Izgleda kao da izvire iz sazvežđa Lava, a kreću se najbrže od svih meteorskih kiša

Ne zaboravite večeras da pogledate u nebo. Ako zagađenje bude minimalno, videćete meteorsku kišu Leonidi.

 Meteorska kiša Leonidi Izvor: Tampa Bay Times / Zuma Press / Profimedia

Svake godine između 14. i 20. novembra na nebu se pojave zvezde padalice koje kao da izviru iz sazvezđa Lava (Leo), pa se po tome i zovu Leonidi. Ove godine će na vrhuncu biti u noć 17. novembra!

Ove padalice su čestice gasa i prašine koje rasejava kometa Tempel-Tuttle. Kad god dođe blizu Sunca (a to se događa jednom u 33 godine ili 3 puta u 100 godina) kometa se pod uticajem Sunca delimično ruinira, raspada, i njeni pračici se rasejavaju oko nje. Svaki takav delić nastavlja svoj put oko Sunca, neki ispred, neki iza komete. Mnogi se razvlače duž kometine orbite praveći tako reku krhotina. Svake godine Zemlja prođe kroz tu reku i četice tada uleću u Zemljinu atmosferu i pale se. Obično ih je 10 do 15 na sat, piše static.astronomija.org.rs.

Leonidi su vrlo brzi meteori, najbrži među svim meteorskim pljuskovima. Kometa Tempel-Tuttle se kreće retrogradno, suprotno od smera kretanja Zemlje, pa njene krhotine idu istim putem i istim smerom. Zbog toga se meteoroidi gotovo čeono sudaraju sa Zemljom. Brzina komete i njenih čestica je oko 42 km/s, a brzina Zemlje blizu 30 km/s i zbog suprotnih smerova kretanja te dve brzine se sabiraju te Leonidi uleću u našu atmosferu brzinom od oko 71 km/s (oko 255 000 kilmetara na sat). To je gotovo maksimalna brzina koju neko telo u Sunčevom sistemu može da razvije. Zbog ovako velike brzine Leonidi burno sagorevaju u atmosferi Zemlje i proizvode dugačak trag koji na nebu može da ostane i više minuta. Leonidi sagorevaju u beloj, zelenkastoj i plavičastoj boji.

Želimo vam vedro nebo!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka