Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras uživamo u astronomskom fenomenu: Sledeće ovakvo pomračenje Meseca desiće se tek za 3 godine

Autor Milana Petrović

Nije vam potreban dvogled ili bilo kakva oprema da biste uživali u posmatranju takozvanog krvavog Meseca.

 Krvavi Mesec Izvor: Shutterstock

U utorak, 8. novembra, sa Zemlje će se videti potpunopomračenje Meseca.

Poznato i kao "krvavi Mesec" zbog neobično crvenkaste nijanse koju pun Mesec poprima, potpuno pomračenje Meseca je prilika da uživamo u astronomskom fenomenu, za koji nam nije potreban dvogled ili bilo kakva posebna oprema.

Do prvog potpunog pomračenja Meseca u 2022. godini došlo je u nedelju - 16. maja, a nakon pomračenja 8. novembra, sledeće potpuno pomračenje Meseca neće se desiti pre 13-14. marta 2025. godine (u zavisnosti od toga gde se na Zemlji nalazite).

Potpuno pomračenje Meseca nastaje kada se Zemlja nađe između Sunca i Meseca, bacajući svoju senku na Mesec.

Dok je direktna sunčeva svetlost potpuno blokirana, Zemljina atmosfera je dovoljno providna da nešto svetlosti prođe do Meseca.

Ali ova svetlost se prelama, što znači da se kraće plave talasne dužine svetlosti raspršuju više od dužih crvenih, što dovodi do toga da senka daje Mesecu crvenkasti sjaj. Otuda i naziv 'krvavi Mesec'.

Potpuno pomračenje koje će se desiti 8. novembra 2022. godine trajaće 1 sat i 25 minuta. To znači da će pomračenje biti vidljivo stanovnicima velikog dela sveta. Da biste saznali kada će pomračenje nastupiti na vašem delu planete, možete koristiti TimeandDate.com.

Kada je Mesec zaklonjen, postoji i bonus za one koji imaju dvogled pri ruci. Kada nema mesečeve svetlosti na noćnom nebu možete videti i Uran, koji se inače retko pojavljuje. Trebalo da izgleda kao sjajna zvezda, otprilike širine prsta, iznad našeg satelita, piše Science Alert.

Oni koji nemaju dvogled moći će iznad krvavog meseca golim okom da vide i bliže planete Jupiter i Saturn.

Ako se ne nalazite u oblasti koja može da vidi pomračenje, ne brinite, možete da gledate i na internetu! Opservatorija Grifit, TimeandDate i italijasnki Virtual Telescope Project, prenosićepomračenje uživo.

Gde god da se nalazite, nadamo se da ćete imati vedro nebo ili barem dobru internet vezu i da ćete moći da vidite kako senka naše planete menja boju Meseca.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka