Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas smo imali priliku da vidimo delimično pomračenje Sunca, a evo kada je bilo najuočljivije

Mesec je danas "dodirnuo" sunčev disk u 11:22, nakon čega je delimično prekrio trećinu njegove površine.

 Pomračenje sunca.jpg Izvor: Ivan Miladinović

SUNCE, MESEC I ZEMLJA danas su se našli na istoj ravni, pa je iz Srbije i celog sveta bilo moguće videti delimično pomračenje Sunca. Mesec je ovom prilikom pokrio jednu trećinu Sunčevog prečnika, a pomračenje je bilo najvidljivije oko 12:30 sati.

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja - potpuno, koje je u Srbiji bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje se danas dogodilo - delimično. Kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, dolazi do zaklanjanja jednog dela zvezde. U toku godine može se desiti od dva do pet pomračenja Sunca, ali se ona ne vide uvek sa istog mesta.

Maksimum pomračenja je prvo bio najvidljiviji u Banjaluci u 12:25, potom su Novosađani mogli da vide "zenit" pomračenja u 12:29, a minut kasnije i Beograđani. Iako je kod nas pomračenje bilo delimično i vidljivo samo 40 odsto pokrivenosti Sunca, u Rusiji je ova pojava bila najvidljivija, jer je Mesec prekrio 71 odsto Sunčevog diska. Sledeći je bio Iran, a stanovnici Teherana su bili u prilici da vide 64 odsto pokrivenosti ove zvezde. 

"Inače 1999. kada je bilo totalno pomračenje koje se videlo sa severa naše zemlje, u Beogradu je svega dva procenta Sunca bilo otkriveno, a to je bilo dovoljno da izgleda kao malo tmurniji dan, a ne da je mrak. Sunce je veoma snažan izvor svetlosti i toplote i moramo biti veoma na oprezu kako ne bismo oštetili vid. Preporuka, odnosno opomena za sve je da u bilo kom slučaju, Sunce nikada ne smemo gledati neposredno, jer se vid u trenutku može trajno oštetiti", naglasio je u svojoj izjavi za RTS zvezdar Branko Simonović. 

Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare koje su namenjene za ovu priliku. 

Izvor: Kurir / RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka