Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovid više nije najveći globalni infektivni ubica, ova bolest se vratila na svoj neslavni tron

Autor Milana Petrović

Pre pojave kovida, ova bolest je decenijama bila najveći infektivni ubica sa oko 1,5 žrtava godišnje širom sveta.

 Tuberkuloza Izvor: Shutterstock

Nakon više od dve godine ogromnih napora vlada širom sveta, kovid više nije najveći globalni infektivni ubica. Sada je ponovo na neslavnom tronu tuberkuloza, što samo pokazuje da čovečanstvo ne ulaže dovoljno napora u borbu protiv ove bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Tuberkuloza

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija koja se zove Mycobacterium tuberculosis. Bolest se najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe. Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu, te je stoga zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze.

Predsednik neprofitne organizacije "TB alijansa" Mel Spigelman pohvalio je velike napore i napredak u borbi protiv pandemije kovida, uvođenje brojnih mera i razvoj efikasnih vakcina, testiranja i tretmana.

Nažalost, samo delić takvih napora se ulaže u borbu protiv tuberkuloze, ističe Spigelman, prenosi RTS.

Tuberkuloza je pre pojave kovida, decenijama bila najveći infektivni ubica sa oko 1,5 žrtava godišnje širom sveta.

"Sa zauzdavanjem pandemije i postepenim opadanjem broja žrtava od kovida, tuberkuloza je preuzela svoju dubioznu titulu", naveo je Spigelman.

"TB alijansa", koja radi na razvoju i dopremanju što efikasnijih i jeftinijih lekova protiv tuberkuloze, naglašava činjenicu da dnevno od tuberkuloze umire 4.109 ljudi širom sveta.

U poređenju sa novijim brojkama, od kovida-19 prethodnog meseca u svetu je dnevno umiralo 1.449 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kajzerinjo

1,5 zrtava godisnje???

Najnovije

Priroda

Nauka