Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaća aplikacija Monument App koja prepoznaje spomenike: Upotrebom kamere saznajte zanimljivosti o Srpskoj istoriji

Domaća aplikacija Monument App koju je razvio startup Creative Smart iz Beograda, uz augmented reality tehnologiju u potpunosti menja pogled na turizam i istoriju!

 Monument App.jpg Izvor: Monument App

 Mnogi veruju da kreativnost stvara budućnost, a mnogi kreativni i veliki ljudi živeli su u našoj istoriji, ova aplikacija oživljava njih i njihove priče uz modernu tehnologiju!

AR tehnologija sve je više zastupljena u svim sferama života i zajedno sa VR i Metavers predstavlja jednu od najmodernijih IT tehnologija u svetu, a po prvi put u Srbiji i regionu napravljena je aplikacija koja uživo na kameri telefona može da prepozna spomenike i nudi informacije o njima.

Dok se šetate gradom, možete jednostavnom upotrebom kamere da saznate zanimljive podatke o domaćoj istoriji, tako što aplikacija prepoznaje spomenike, tvrđave, istorijska mesta i uz interakciju sa multimedijalnim sadržajem nudi impresivno i nesvakidašnje iskustvo. 3D modeli nude efekat oživljavanja istorije, uz sjajne 3D modele srednjevekovnih vitezova, ili tvrđava i objekata koji su srušeni, gde pružaju mogućnost da saznate kako je izgledao taj objekat dok stojite na mestu gde se on nalazi.

 MnumentApp.jpg Izvor: Monument App

Osim prve verzije za Beograd, urađen je i zvaničan projekat za JP Smederevsku Tvrđavu, kao pametan vodič kroz tvrđavu i grad u realnom vremenu. Spoj moderne tehnologije i istorije nudi nesvakidašnje iskustvo i promociju domaćeg turizma. Šetajući tvrđavom, kroz kameru možete saznati sve zanimljive istorijske podatke o Đurađu Brankoviću i sjajnoj istoriji Smedereva i tvrđave iz XIV veka. U realnom vremenu, jednim klikom možete saznati zanimljive podatke o svakoj kuli, kapiji, dvoru despota i svim drugim zanimljivim informacijama.

Dokaz da naši IT stručnjaci mogu da naprave zanimljive aplikacije je i uspeh ovog mladog startup tima, koji je sa svojom Monument App aplikacijom na EU takmičenju be.CULTOUR za inovacije u turizmu izabran među najbolje u takmičenju među 12 država, i među najbolje 3 na Kipru! A nedavno je izabran i među najboljim aplikacijama na Balkanu od strane svetskog IT samita AIBC gde je imao priliku da prikaže svoj rad na nedavnom samitu u Beogradu.

Kao pioniri ovakvih projekata kod nas i u regionu, ovaj startup iz Beograda, želi da proširi svoju aplikaciju na mnoga druga mesta u Srbiji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka