Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici imaju rešenje? Od oklopa rakova prave biorazgradivu i nakon 1.000 punjenja efikasnu bateriju

Autor Aleksandra Cvetić

Hitin je široko rasprostranjena materija, a nakon godina proučavanja naučnici su uspeli da joj nađu namenu u električnom inženjerstvu i naprave bateriju koja je i čija efikasnost nakon 1.000 punjenja iznosi 99,7 odsto.

 Oklopi rakova Izvor: Shutterstock

"Smatramo da je biorazgradivost materijala i njegov uticaj na okolinu, kao i efikasnost baterija, veoma važna za konačni proizvod koji ima potencijal da bude komercijalizovan", kaže Liangbing, direktor Centra za inovativne materijale Univerziteta u Merilendu i predvodnik studije.

Poznato je da ceo svet pokušava da se prilagodi trenutnim promenama i uvede zelena energetska rešenja. Stoga istraživači nemuorno rade na pronalasku ekološki što prihvatljivijih, a jedno od njih su i baterije koje se koriste za električna vozila. Pošto je litijum-jonskim baterijama potrebno i nekoliko stotina godina da se razgrade a i veoma su zapaljive, naučnici već dugi niz godina pokušavaju da pronađu zamenu.

Stručnjaci iz Merilenda sada smatraju da bi nova vrsta baterija mogla da se proizvodi od materije koju se nalazi u oklopima rakova i za koju je utvrđeno da može da skladišti energiju. Nauč

Ljuskari poput kraba, škampa i jastoga imaju egzoskelete od hitina - vrste polisaharida koji čini njihove oklope tvrdim i otpornim. Ovaj materijal je širokorasprostranjen u prirodi i može se naći u pečurkama i insektima, ali je najčešće višak u prehrambenoj industriji. Zbog svega navedenog, uočen je veliki potencijal za njegovu primenu - u ovom slučaju i u električnom inženjerstvu.

Utvrđeno je da se posle hemijske obrade može sintetizovati u gel i koristiti kao elektrolit za baterije. Kombinujući elektrolite hitina sa cinkom, Huov tim je napravio biorazgradivu bateriju, čija efikasnost iznosi 99,7 odsto čak i nakon 1.000 punjenja. Drugim rečima, ona i nakon 400 časova može brzo da se puni i prazni bez nekog uticaja na njenu učinkovitost.

Druga bitna stvar je da one nisu zapaljive, a pošto je većina sačinjena od hitina koji se uz pomoć mikroba u zemlji razgrađuje već nakon pet meseci i iza sebe ostavlja cink koji može da se reciklira - njena široka upotreba bi bila prihvatljiva i ekološki održiva. 

"Dizajn novih baterija koje poštuju životnu sredinu, jeftine su i imaju veliki kapacitet pražnjenja, jedna je od važnijih stvari koje se moraju razviti u narednim godinama. Liangbing je dodao da je biorazgradivost ključna, kao i da se u ovom trenutku ispitivanja čini da sistem funkcioniše veoma dobro, međutim moraće da se urade i testiranja većeg obima u uslovima komercijalne upotrebe.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka