Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća opservatorija u Turskoj bila je domaćin festivala "Posmatranje neba"

Od 18. do 21. avgusta, održan je Nacionalni festival posmatranja neba u okrugu Saklikent u planinama Taurus u Turskoj. Ova godišnja manifestacija, čiji smo bili gosti, održava se od 1998. godine i okuplja astronome iz cele Turske.

 Posmatranje neba u Turskoj5.jpg Izvor: Promo, TGA

Oko 750 ljubitelja astronomije bilo je smešteno u šatorima u podnožju Taurusa u Turskoj, na planini bogatoj borovim šumama na kojoj izviru Tigar i Eufrat nastavljajući dalje svoj tok ka Siriji i Iraku. Tu, iznad Antalijskog zaliva, su se okupili da posmatraju zvezde i planete u okviru festivala "Posmatranje zvezda" koji je bio održan od 18. do 21. avgusta.

 Posmatranje neba u Turskoj.jpg Izvor: Promo, TGA

Imali smo priliku da zajedno sa njima posmatramo nebo kroz 30 teleskopa, uz pomoć 78 astronoma na 5 posmatračkih stanica u Saklikentu na nadmorskoj visini od 2.500 metara. Na svakoj od pet stanica za posmatranje bilo je postavljeno po nekoliko teleskopa usmerenih ka određenim delovima neba.

Tokom festivala, održavaju se seminari iz astronomije, posmatranja, radionice, izložbe kompanija i razna takmičenja sa teleskopima za prepoznavanje neba i nebeskih tela

Jedan od njih bio je usmeren ka Saturnu, dok se na drugom mogla videti najsjajnija zvezda te noći – Aurus.

Manifestacija je trajala ukupno 4 dana, i imala je za cilj da poveže profesionalne i astronome amatere, kao i da promoviše nauku. Manifestacija "Posmatranje neba" održana je pod pokroviteljstvom ministarstava industrije i tehnologije, omladine i sporta, kulture i turizma u koordinaciji sa TUBITAK-om.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Naučna i tehnološka istraživačka institucija Turske (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, TÜBİTAK) je nacionalna agencija Turske čiji je cilj razvoj "nauke, tehnologije i inovacija", podrška i sprovođenje istraživanja, i održavanje vodeće uloge u promociji nauke i tehnologije u toj zemlji.

Promo

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka