Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečak otkrio zub izumrle vrste: Blizak rođak megalodona o kom naučnici ne znaju mnogo

Autor Aleksandra Cvetić

Prilikom lova na fosile jedan dečak je pronašao izuzetno redak fosil izumrle vrste ajkula, koja se smatra bliskim rođakom megalodona.

 Otkiće zuba ajkule Izvor: Shutterstock / ilustracija

Firma koja se bavi organizovanjem lova na fosile Palmetto Fossil Excursions izvestila je da je jedan dečak prilikom ovogodišnje potrage otkrio zub izumrle vrste ajkule dug 11 centimetara. 

Možda će vas interesovati i:

Pronađeni ostatak je nekada davno pripadao vrsti velike šiljate uskozube ajkule - poznate i po naučnom imenu Carcharocles angustidens, kako stoji u saopštenu spomenute kompanije na društvenim mrežama.

Oni su dodali da je ovo pronalazak koji se dešava jednom u životu i objasnili da je otkriće zuba ove drevne ajkule veći od 10 cm, ekvivalent pronalsaku zuba megalodona većeg od 16 cm.

Megalodon je najpoznatija vrsta praistorijske ajkule za koju se smatra da je izumrla pre oko 3,6 miliona godina, dok njeni najraniji ostaci datiraju u period od pre više od 20 miliona godina. Danas se smatra jednim od najvećih i najmoćnijih predatora koji su ikada živeli, a prema podacima Prirodnjačkog muzeja u Londonu ona je mogla da naraste između 15 do 18 metara u dužini.

C. angustidens pripada istoj porodici ajkula kao i megalodoni, što ih svrstava u red najdužih i najvećih ajkula na svetu ikada. Paleontolozi sugerišu da su one živele u periodu od pre 33 do 22 miliona godina, dok je njihova prosečna dužina najverovatnije iznosila oko 9 metara.

Prema jednoj paleontološkoj studiji objavljenoj u Journal of Vertebrate Paleontology, najveći ostatak fosila C. angustidens-a nađen je na Novom Zelandu i prema proračunima je imao dužinu od oko 9,4 metara. Ipak, istraživači se nadaju da će u budućnosti otkriti više ostataka ove vrste kako bi mogli nešto detaljnije da kažu o njoj, jer su za sada pronalaženi uglavnom zubi i fosilizovani delovi kičmene moždine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka