Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve se desilo u jednom danu: Ova nova, koja je bila vidljiva golim okom, postala je novi rekorder

Nove obično dosegnu vrhunac sjaja nekoliko dana ili nedelja pre nego što izblede. Ali Nova Herculis 2021 je priredila iznenađenje.

 Eksplozija zvezde Izvor: Shutterstock

Neke zvezde svetle jako, ali kratko. Ove prolazne nove znaju da prošaraju naše nebo, ali samo svakih nekoliko godina neka od njih bljesne tako da može da se vidi golim okom.

Nova je naziv za promenjive zvezde koje bez ikakvih prethodnih znakova bljesnu; sjaj im se u tom slučaju poveća i do sto hiljada puta, obično 25 hiljada puta. Zapravo se ne radi o nastajanju nove zvezde, kako bi se moglo iščitati iz imena, već o eksploziji postojeće zvezde slabog sjaja koja prilikom eksplozije, za nekoliko sati ili dana, postane zvezda sjajnija i za 12 magnituda. Sjaj joj posle toga slabi do pređašnje veličine.

Možda će vas zanimati i:

Nova rekorder

Japanski astronom amater Seidji Ueda prvi je ukazao na ovaj zanimljiv događaj. Astronomi amateri uvek posmatraju nebo u potrazi za galaktičkim novama jer je to jedno od ključnih polja u kom mogu da doprinesu nauci.

Ueda je novu primetio u toku noći 21. juna 2021. godine. Nalazila se u severnom sazvežđu Herkul. Ubrzo je nova dobila ime: V1674 Herculis (V1674 Her ili Nova Herculis 2021).

Nove obično dosegnu vrhunac sjaja nekoliko dana ili nedelja pre nego što izblede. Ali Nova Herculis 2021 je priredila iznenađenje.Postala je izuzetno sjajna, mogla je da se vidi golim okom, i izbledela - sve u jednome danu. To nadmašuje trodnevni rekord koji je postavila Nova V838 Herculis, takođe u zvežđu Herkul, 1991. godine.

Kako nastaju nove?

Do ovakvih eksplozija dolazi kada beli patuljak uvlači zbog svoje velike gustoće i mase materijal s obližnje divovske zvezde. Taj se materijal sabija i zatim dolazi do nuklearne fuzije silovitog sjaja. Nove mogu eruptirati više puta, odnosno može doći do rekurentne nove. Takođe, mogu s vremenom prerasti u supernove, koje se mogu da se vide širom svemira.

"Beli patuljak koji je eksplodirao je masivan. Masa mu se dodatno povećava i kreće prema eksploziji supernove 1A", rekao je astronom Sumner Starfild sa Univerziteta Minesota za Universe Today.

Naučnici smatraju da je Nova Herculis 2021 od nas udaljena 15.500 svetlosnih godina.

"Nastavljamo da posmatramo ovaj sistem jer se nije vratio u stanje mirovanja. Znamo da ima oscilaciju od oko 500 sekundi, što je verovatno period rotacije belog patuljka i period rotacije od oko 3.6 sati, što je verovatno period rotacije binarnog sistema", rekao je Starfild.

Izveštaj o Novoj Herculis 2021 objavljen je u časopisu Research Notes of the American Astronomical Society, prenosi Indx.hr.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka