Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobična prirodna pojava prvi put uočena krajem 19. veka: Na nebu iznad Kanade pojavili se noćni svetleći oblaci

Svakog leta na određenoj geografskoj širini nebo iznad Kanade krasi neobičan prirodni fenomen, koji je prvi put uočen ubrzo nakon erupcije Krakataua krajem 19. veka.

 Noćni svetleći oblaci Izvor: Shutterstock

Pojava noćnih svetlećih oblaka je izuzetno redak prirodni fenomen koji trenutno obasjava mračno nebo u Kanadi. Naučnici ove oblake smatraju "najvišim", a poznati su još i kao mezosferni oblaci koji nastaju na visinama od 82 do 104 km. Razlog zbog kog svetle, nalazi se u činjenici da reflektuju sunčevu svetlost sa druge strane planete.

Možda će vam se svideti i:

Ipak, karakteristika ovih oblaka je da se mogu videti samo pod određenim uslovima. A to su letnji deo godine i prostor između 50. i 60. stepena severne i južne geografske širine.

Meteorolozi navode da su po obliku veoma slični cirusima ali sa plavkastim i srebrnim odsjajem, sastavljenom od sićušnih kristala leda. Razlog zašto se ne mogu videti na drugim širinama je taj što noću nije dovoljno mračno.

"Neverovatno lepi i divni", kako ih opisuju stanovnici Kanade, koji ih trenutno mogu videti na nebu iznad njih.

I ne samo sada već svake godine u vremenskom intervalu od juna do avgusta - kada se pojavljuju na severnom nebu, kako tvrde naučnici. Svedoci opisuju da njihova boja varira jer se prilikom kretanja različite nijanse u njima prelivaju, dok reflektuju udaljeno svetlo neobično svetlucajući i obasjavajući okolinu.

Naučnici objašnjavaju da ovaj fenomen nastaje usled povećanja vodene pare, u kombinaciji sa niskom temperaturom i česticama kao što je zaostala prašina meteora u našoj atmosferi ili u nekim slučajevima izduvni gasovi raketa.

Ako se porede sa uobičajenim oblacima koji se uglavnom nalaze na visinama između 5 i 13 km, može se reći da su ovi oblaci jedni od rekordera jer se formiraju na visinama od oko 80 km.

Nova pojava?

Naučnici pretpostavljaju da je ovaj fenomen relativno nova pojava, jer je prvi put prijavljena 1885. godine. I to samo dve godine nakon masivne erupcije vulkana Krakatau.

Tokom prethodnih godina ove oblake su mogli da vide samo stanovnici severnih delova naše planete, čineći Kanadu idelanim mestom za posmatranje. Ipak, ovi oblaci su u poslednje vreme uočeni i južnije, prema nekim navodima sve do Jute i Nebraske u Sjedinjenim Državama.

Veruje se da je ovaj fenomen delimično uslovljen i klimatskim promenama, te se stoga danas sporadično može videti i na širinama gde pre nisu bili uočljivi. Kao najekstremniji primer, se navodi 2019. godina, kada su uočeni čak u Kaliforniji.

Tom prilikom timovi istraživača su utvrdili da se izgled oblaka menja iz godine u godinu, ali da su kako godine prolaze sve vidljiviji.

Možda će vam se svideti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka