Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posmatrali smo zvezde sa tvrđave Zerzevan, sa mesta sa kog su to činili i pripadnici Mitrinog kulta

Od 9. do 12. juna, na tvrđavi Zerzevan u bllizini grada Dijarbakira na jugozapadu Turske, bila je organizovana manifestavcija "Posmatranje zvezda".

 Tvrđava Zerzevan Izvor: Milana Petrović

Uveliko je pao mrak kada smo se uskim zemljanim putem sa pokojim kamenim stepenikom penjali na vrh brda do tvrđave Zerzevan. Iza nas su ostali šatori u kojim su tokom tri dana boravili naučnici i astronomi.

Na toj 3.000 godina staroj tvrđavi u blizini Dijarbakira na jugoistoku Turske, održavao se 22. Međunarodni festival "Posmatranje neba", čiji smo bili gosti.

 Ulaz na manifestaciju Posmatranje zvezda Izvor: Milana Petrović
 Posmatranje zvezda u Turskoj_satori.jpg Izvor: Milana Petrović

Na tvrđavi Zerzevan od 2015. godine traju arheološka iskopavanja koja su donela mnoga saznanja o lokalitetu. Tokom vekova tvrđava je menjala vlasnike, bila je garnizon vojske starog Rima, ali jedno od najvećih otkrića bio je hram boga Mitre.

Mitraizam je religija, odnosno kult indoiranskog božanstva Mitre koji je uživao veliku popularnost na teritoriji Rimskog Carstva od I do III veka. Pod haldejskim uticajem, u kult persijskog božanstva svetlosti su uvedeni znaci Zodijaka, sedam planeta, kao i Sol i Luna.

 Posmatranje zvezda u Turskoj_Zerzevan.jpg
Ostaci tvrđave Zerzevan
Izvor: Milana Petrović

Mitrina kultna mesta nalaze se uglavnom u prirodnim ili veštačkim pećinama, kraj izvora ili bunara. Jedno od tih kultnih mesta pronađeno je na tvrđavi Zerzevan i jedino je otkriveno na istočnoj granici Rimskog carstva, a baš pored njega nalazio se jedan od pet punktova za posmatranje zvezda.

Na svakoj od pet stanica za posmatranje bilo je postavljeno šest teleskopa usmerenih ka određenim delovima neba. Prateći crvene lape uz stazu, prilazimo prvom. Pred očima nam se pojavljuje crveni džin, zvezda Aktrus koja će uskoro da završi svoj život. Sledeći teleskop bio je usmeren ka Mesecu. Ukupno trideset teleskopa omogućilo je profesionalnim i amaterskim astronomima da sakupe podatke za svoje studije.

 Mesec
Mesec posmatran kroz teleskop
Izvor: Milana Petrović

Ove godine događaj je posetilo više od 2.000 učesnika, od kojih najstariji imao 65 godina, a najmlađi godinu dana, čime je nastavljena vekovna tradicija da se sa ovog brda posmatraju zvezde.

Promo

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka