Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borio se sa tri japanska borda kada je potopljen: Analizira se olupina na najvećoj dubini na svetu

Semi Bi je potonuo u bici kod Samara, 25. oktobra 1944. godine. Smatra se na je njegova olupina na najvećoj dubini na svetu, a sada je uočena i analizira se!

 Olupina broda na dnu mora Izvor: Shutterstock

Istraživači su locirali i analiziraju olupinu za koju se smatra da je na najvećoj dubini na svetu. Polomljena je na dva dela a u pitanju je pratilac razarača USS Semjuel B. Roberts (DE-413), poznat kao Semi Bi.

Sa svojom ekipom, istraživač Viktor Veskovo, locirao je olupinu 22. juna, koja leži na dubini od 6.895 metara u Filipinskom moru. Poređenja radi, vrh planine Kilimandžaro je visok 5.896 metara, dok je najviše naselje na svetu, La Rinkonada u peruanskim Andima, na 5.100 metara.

Možda će vas zanimati i:

Ranije je najdublja olupina ikada identifikovana i ispitana bila USS Džonston, koju je prošle godine takođe pronašao Veskovo i leži na dubini od 6.469 metara, piše RTS.

Veskovo je sa specijalistom za sonare Džeremijem Morizetom, zaronio do olupine čija dva dela leže jedan do drugog na udaljenosti od oko deset metara.

Semi Bi je potonuo u bici kod Samara, 25. oktobra 1944. godine, u kojoj je američka mornarica porazila japansku flotu, istočno od ostrva Samar na Filipinima. Borio se sa tri japanska bojna broda, uključujući Jamato, za koji se kaže da je najveći ikada napravljen.

Američki brod je prevozio 224 člana posade, od kojih je 89 poginulo. Kapetan Robert V. Koplend je bio jedan od preživelih.

Brod se "žestoko borio iako je bio potpuno nadmašen od strane japanskih bojnih brodova i teških krstarica protiv kojih se borio", rekao je Veskovo za Si-En-En.

"Herojstvo njenog kapetana i posade je legendarno u mornarici i bila je velika čast pronaći njeno poslednje počivalište. Mislim da pomaže da se priča o brodu zatvori, za porodice onih koji su izgubljeni", dodao je.

Veskovo je sa timom istraživača napravio ukupno šest zarona tokom osam dana tražeći brod. Prethodni zapisi koji su ukazivali na lokaciju - bili su netačni, ali timu je pomoglo iscrpno istraživanje i korišćenje inovativnih tehnologija.

Čast i uzbuđenje

Kada su locirali olupinu, Veskovo je taj događaj nazvao "čašću" rekavši da je lociranje timu dalo priliku "da prepriča važnu priču o herojstvu i dužnosti".

"U teškim vremenima važno je razmišljati o onima koji su žrtvovali toliko, tako voljno, u još težim vremenima da bi obezbedili našu slobodu i današnji način života", rekao je, navodeći da u jednom trenutku nije verovao da će uspeti.

"Neverovatno je uzbudljivo pronaći olupine na dnu dubokog okeana, s obzirom na sve poteškoće u pokušaju da ih pronađete. Tako je ogromna privilegija biti prva osoba koja ih je videla nakon što su pali u bitci pre skoro 80 godina", istakao je Veskovo.

Tim se takođe spustio niže na preko 7.000 metara kako bi potražio još jedno plovilo - nosač, nazvan Gambier Bej, ali nije uspeo da ga pronađe.

Možda će vas zaimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka