Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čak 50 puta je veća od najveće do sada poznate: Otkrivena nesvakidašnja bakterija vidljiva ljudskom oku

Veličanstveni sumporni biser, kako se još naziva, je 5.000 puta veći od većine bakterija, a čak 50 puta od najveće do sada poznate.

 Mangrove šume Izvor: Shutterstock

Autori studije i morski biolozi Lorens Berkli i Žan-Mari Volan, tvrde da su otkrili do sada najveću poznatu bakteriju čija veličina je slična ljudskoj trpavici. Duguljastu belu bakteriju - filamentoznog oblika, je prvi pronašao jedan od koautora studije Oliver Gros još 2009. godine u jedinstvenim i čudnovatnim vodenim ekosistemima mangrovih šuma koje rastu na arhipelagu Gvadalupe.

Možda će vas interesovati i:

Njeno naučno ime glasi Thiomargarita magnifica, a nosi i nadimak "veličanstveni sumporni biser" koji je dobila zahvaljujući svom izgledu i mestu stanovanja.  

Kako Gros tvrdi on nije odmah shvatio kako je otkriveni organizam u stvari bakterija zbog njene veličine koja iznosi neverovatnih 0,9 cm. Ipak, genetske analize su naknadno utvrdile da je reč o jednoćelijskom organizmu prokariotske građe, sa jednom bitnom razlikom u odnosu na ostale - vidljiva je ljudskom oku.

Naučnici još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrde zašto je ova bakterija tako velika, ali jedna od pretpostavki istraživača je da je to jedan vid adaptacije koji joj omogućava da je ne pojedu manji organizmi.

Svi pokušaji naučnika da uzgoje ovu bakteriju u laboratorijskim uslovima su propali, a u prirodi može da se nađe u arhipelagu Gvadalupe pričvršćena za školjke ostriga, kao i na kamenju i otpadu u močvarama.

Pored svoje neuobičajene veličine, istraživači ukazuju na podatak kako sumporni biser ima strukturu koja nije svojstvena bakterijama. Njena ključna razlika u odnosu na druge je što njena vakuola obavlja neke od ćelijskih funkcija umesto ostatka organizma. 

Studija je objavljena u časopisu Science

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka