Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegov krater je nekada bio dom ajkula: Nasa snimila aktivnosti najaktivnijeg podvodnog vulkana u Pacifiku

Podvodni vulkan Kavači koji se nalazi na Solomonovim ostvima dugo je predstavljao dom ajkulama. Međutim, njihovo nekad mirno stanište u jugozapadnom delu Tihog okeana nedavno je postalo nemoguće za život.

 Solomonova ostrva Izvor: Shutterstock

Nasini satelitski snimci, već mesecima otkrivaju "oblake" koji se šire oko podvodnog vulkana i ukazuju na jasne znake vulkanske aktivnosti. Kako istraživači tvrde, fotografije snimljene uz pomoć Landsat-9 satelita nagoveštavaju višestruke erupcije do kojih je došlo.

Tokom prošlog vikenda vest o erupciji vulkana prvi je objavio Nasin Godard centar za svemirske letove koji se nalazi u Grinbeltu. A u tvitu se spominje da je Kavači jedan od najaktivnijih podvodnih vulkana u Pacifiku.

Možda će vas interesovati i:

Tokom aprila i maja istraživači su uočili promene u boji vode oko vulkana, a pretpostavljaju da je do prvih erupcija došlo još u oktobru prošle godine. Pre toga, veće erupcije ovog podvodnog vulkana su zabeležene tokom 2007. i 2014. godine. Dok pojedini izveštaji tvrde da je zabeležena erupcija iz 1939. godine zaslužna za formiranja okolnih ostrva.

Danas, Kavačijev vrh leži na dubini od 20 m ispod nivoa mora, udaljen 24 km južno od ostrva Vangun. Ovo ostrvo je jedno od 900 koja su nastala usled dešavanja na tektonski aktivnom području i koja čine Solomonova ostrva.

Prethodno istraživanje koje je sprovela Nacionalna uprava za okeane i atmosferu, otkrilo je da oblaci tople i kisele vode oko vulkana uglavnom sadrže čestice i fragmente vulkanskih stena, kao i sumpor, od kojih poslednji "privlači  zajednice mikroba koje napreduju u njemu".

Kada su u pitanju neobični stanovnici u njegovoj okolini, istraživanje Kavačija iz 2015. godine dovelo je do neočekivanog otkrića. Tada je utvrđemo da je krater vulkana dom dvema vrstama ajkula - čekićara i svilenih. Koje su i pored teških uslova za život pronašle način da opstanu.

Znatiželjni naučnici su potom pokrenuli detaljnija ispitivanja, koja su rezultirala objavljivanjem članka 2016. godine, u časopisu Oceanography pod nazivom "Istraživanje ajkula".  Prema njihovim tvrdnjama prisustvo ajkula u krateru je pokrenulo "nova pitanja o ekologiji aktivnih podvodnih vulkana i ekstremnim sredinama u kojima postoje velike morske životinje".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka