Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uticaj zagađenja na reproduktivno zdravlje sve veći: Kako vazduh koji udišemo utiče na naš opstanak?

Povodom Dana biološke raznovrsnosti koji se obeležava 22. maja, naučnici su upozorili da uništavanjem životne sredine ne ugrožavamo samo okolinu već i sebe.

 Zagađene i sterilitet Izvor: Shutterstock

U poslednjih 10 godina učetvorostručen je broj ljudi koji imaju problem sa sterilitetom, piše RTS.

"Ono što šteti zdravlju šteti i reprodukciji. Nažalost taj fenomen je sve prisutniji i sve više ga otkrivamo i danas. Od sedam parova na svetu jedan ima problem. U našoj zemlji, iako ne postoji zvaničan registar, sve je veći broj pacijenata koji dolaze zbog lečenja i zbog muškog i zbog ženskog faktora", istakao je prof. dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Profesor humane genetike Miodrag Stojković je u studiji rađenoj na Harvardu dokazao prisustvo nano i mikroplastike u ljudskom organizmu i uticaj zagađenja na reproduktivno zdravlje.

"Što se tiče muškog steriliteta koji je u porastu to se jasno vidi na opadanju broja i kvaliteta spermatozida. Ako sad poredimo broj kvalitetnih spermatozoida kod muškaraca od pre 50 godina, današnji broj se prepolovio. Kod žena se to vidi sa porastom i ubrzanom potrošnjom rezervi jajnih ćelija. U onim uslovima gde žene žive i rade u uslovima povećanog zagađenja to umanjenje jajnih ćelija ide znatno brže", rekao je prof. dr Miodrag Stojković, genetičar sa Harvarda.

U drugoj analizi profesor Stojković se bavio Balkanom, gde je u gradovima u proseku zagađenje dvostruko veće od dozvoljenog.

"Jedna od tih studija je rađena u Hrvatskoj, i studija tačno pokazuje da upravo tamo gde je zagađenost vazduha tim mikro česticama visoka, stopa mrtvorođene dece je povećana u odnosu na one delove gde takva zagađenost vazduha ne postoji", napomenuo je prof. dr Miodrag Stojković.

Naučne studije pokazuju i da zagađenje utiče na genetski profil čoveka i dovodi do bolesti kao što su rak, neurodegenerativna, kardiovaskularna oboljenja i autizam.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka