Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Espreso, instant, filter... Studija otkiva koju vrstu kafe treba da izbegavaju žene, a koju muškarci

Studija sprovedna u Norveškoj sugeriše da hemijska jedinjenja iz zrna kafe mogu dosta da se izmene tokom pripreme i da direktno utiču na srčana oboljenja u zavisnosti toga kog smo pola.

 Kofein i hipertenzija Izvor: Shutterstock

Tim istraživača sa Arktičkog Univerziteta u Norveškoj tvrdi da bi muškarci trebalo da izbegavaju espreso, dok bi žene trebale da se suzdrže od većih količina filter kafe.Takođe, utvrđena je direktna veza između kafe i nivoa holesterola u krvi u zavisnosti na koji način se priprema ovaj voljeni napitak.

Možda će vas interesovati i:

Nauka još uvek malo zna o uticajima ispijanja espresa, gde mala količina ključale vode prolazi pod pritiskom kroz fino mlevena zrna kafe. Međutim, ono što je potvrđeno prilikom ove studije sugeriše da njegov uticaj u velikoj meri zavisi od pola osobe koja ga ispija.

Kako autorka studije profesorka Maja Lisa Lohen tvrdi, kafa sadrži na hiljade različitih fitohemikalija. Ali u zavisnosti od načina na koji se kafa prži, priprema i servira, zavisi šta ćemo i u kojoj količini na kraju uneti u svoje telo.

Nekoliko metoda pravljenja kafe direktno utiče na visok holesterol

Analizom ankete sprovedene nad više od 21.000 stanovnika Tromsoa, tim je došao do zanimljivih zaključaka. Učesnici su odgovarali ovom prilikom na pitanja vezana za količinu ispijene kafe u toku dana kao i vrstu koju najviše preferiraju.

Drugi deo istraživanja je podrazumevao uzimanje uzoraka krvi, koji je direktno davao odgovore na veze između zdravlja, pola i načina pripreme kafe.

Ovom prilikom su uzeli u obzir i već poznata zdravstvena stanja ispitanika. Kad su sve sabrali i oduzeli, zaključili su da žene u proseku piju četiri šoljice kafe, dok muškarci piju pet.

Ovaj podatak im je pomogao da zaključe kako ispijanje tri do pet šoljica espresa "značajno" povećava nivo holesterola kod muškaraca. Sa druge strane, konzumacija francuske kafe je dovela do povećanja holesterola bez obzira na pol. Najveći uticaj na povećanje masti u krvi kod žena imala filter kafa.

Zanimljivo je da je instant kafa, dovodila do povećanja holesterola i kod jednih i kod drugih ali ne istom brzinom.

Da količina kafe koju ispijamo utiče na zdravlje?

Istraživači napominju da Norvežani svoje kafe ispijaju iz većih šoljica u odnosu na Italijane, stoga je moguće da i količina može biti direktan faktor koji može da izazove niz zdravstvenih problema.

Kafa je najčešće konzumirani stimulans. Zbog toga naučnici dodaju da je vrlo verovatno da zbog velike konzumacije čak i mali efekti na kraju mogu dovesti do značajnih zdravstvenih posledica.

Nalazi su objavljeni u časopisu Open Heart.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka