Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo potpuno pomračenje Meseca ove godine: Kako nastaje "krvavi Mesec" i koliko je ta pojava česta?

Prvo potpuno pomračenje Meseca ove godine očekuje nas ovog vikenda. Saznajte kako nastaje ovaj fenomen.

 Pomračenje Meseca Izvor: Shutterstock

Do prvog potpunog pomračenja Meseca u 2022. godini doći će u nedelju - 16. maja, usled čega će se Zemljin satelit obojiti u crveno.

Dok Zemljina senka ovog vikenda bude prelazila preko Meseca, on će, okupan bronzanom svetlošću postati "krvav", stvarajući tako spektakl, koji ćemo moću da posmatramo na nebu iznad Srbije.

Ovo je prvo od dva poptuna pomračenja Meseca ove godine. Sledeće će se dogoditi 8.novembra.

Možda će vas zanimati i:

ŠTA JE POTPUNO POMRAČENJE MESECA?

Pomračenja nebeskih tela nastaju kada jedan objekat zakloni drugi. U slučaju potpunog pomračenja Meseca, Zemlja zauzima mesto između Sunca i Meseca. Možda biste očekivali da će to sprečiti Sunčevu svetlost da stigne do Meseca, i učiniti ga neprimetnim na noćnom nebu, ali to se zapravo neće dogoditi. Umesto toga, deo Sunčeve svetlosti prolazi kroz Zemljinu atmosferu i rasprušje se prema Mesecu.

Da bi se ovaj fenomen dogodio, Sunce, Zemlja i Mesec moraju da budu u liniji, što se dešava samo tokom punog Meseca.

Potpuna pomračenja Sunca se, s druge strane, dešavaju tokom mladog Meseca, kada Mesec prolazi između Zemlje i Sunca. Na taj način Sunčeva svetlost ne dopire do određenih delova Zemlje, naglo smenjujući dan i noć.

Pomračenja Sunca i Meseca dolaze u razmaku od oko dve nedelje. Najskorije delimično pomračenje Sunca bilo je vidljivo iz Južne Amerike, a dogodilo se 30. aprila.

KAKAV JE PRIZOR POMRAČENJA MESECA?

Potpuno pomračenje Meseca počeće kao neupadljivo, suptilno pomračenje, koje je jedva upadljivo prosečnom, nestručnom posmatraču. Tada najširi, najdifuzniji deo Zemljinih senki počinje da se kreće po površini Meseca, prostirući se od krajnje leve, do krajnje desne strane Meseca.

Zatim nastupa delimična faza pomračenja, kada najtamniji deo Zemljine senke prvi stupi u kontakt sa Mesecom. Videćete kako veo tame obavija Mesec, a blago, senovito zakrivljenje koje na njemu budete primetili predstavljaće Zemljin odraz. Zakrivljena senka će biti blaža od Mesečevih kontura, pošto je Zemlja veća.

Kada ga senka potpuno proguta, Mesec će poprimiti crvenu boju. To je zato što je jedino svetlo koje dopire do Meseca ono što prolazi kroz Zemljinu atmosferu. Kraće talasne dužine, odnosno više frekvencije svetlosti se raspršuju, ostavljajući samo duže talasne dužine crvene boje, sposobne da prodru kroz celu dužinu atmosfere naše planete, pod malim upadnim uglom. Iz istog razloga su izlasni i zalasci Sunca na Zemlji upravo crvene boje.

Do maksimalnog pomračenja dolazi kada je Mesec u potpunosti zaklonjen Zemljinom senkom i ne obasjava ga ništa sem crvenog svetla. Boja pomračenja Meseca zapravo varira u zavisnosti od toga koliko je Zemljina atmosfera zagađena. Astronomi procenjuju nijanse crvene boje koje će Mesec poprimiti procenjuju pomoću petostepene Danjonove skale, na kojoj 'nula' označava teško vidljivo pomračenje, a 'četiri' predstavlja pomračenje boje bakarne rđe.

UČESTALOST POMRAČENJA MESECA

Pomračenja Meseca su znatno učestalija od pomračenja Sunca, zbog čega njihova pojava nije toliko posebna. Pomračenja Meseca mogu biti vidljiva tokom cele noći na Zemlji, pošto je Mesec vidljiv sa bilo kog mesta na planeti. Na većini lokacija na Zemlji se dogodi jedno ili dva pomračenja Meseca godišnje.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka