Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vetar u leđa malim naučnicima: Muzej nauke i tehnike i Konstrakta spojili su umetnost i nauku u super tajnom projektu

Muzej nauke i tehnike u Beogradu i predstavnica Srbije na Evroviziji, Konstrakta, osmislili su način da pokažu kako neke naizgled male stvari mogu imati veliki uticaj na okolinu.

 Muzej nauke i tehnike Izvor: Muzej nauke i tehnike/Instagram

U vremenu kada nauka među decom nije naročito popularna, naučnici iz MoleKula, centra zabavne nauke u Muzeju nauke i tehnike, osmislili su način da promovišu i podrže najmlađe radoznalce.

Oni su za ovaj projekat angažovali ovogodišnju predstavnicu Srbije na Evroviziji, Konstraktu, da im u tome pomogne i ohrabri mlade naučnike da nastave da razvijaju svoja interesovanja.

Možda će vas zanimati i:

Tim povodom su se obratili javnosti:

"U mesecu aprilu mali načnici iz MoleKula - centra zabavne nauke u Muzeju nauke i tehnike spojili su umetnost i nauku u super tajnom projektu. U strogoj tajnosti razvili su originalnu formulu za "kul" naučni sapun koji će ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji, Konstrakta, koristiti u scenskom nastupu u Torinu.

Ideja nam je bila da damo vetar u leđa mladim naučnicima i generalno nauci u Srbiji i pokažemo kako neke naizgled male stvari mogu imati veliki uticaj na okolinu, ali i samopouzdanje dece koja, i pored svega postojećeg, ipak biraju umetnost, kulturu i nauku!

Ovim primerom želeli smo da nauku prikažemo na jedan zabavan način koji iskače iz uobičajenih kalupa, što je u biti i osnovni cilj našeg MoleKul centra" - napisali su iz Muzeja nauke i tehnke u opsiu fotografija na svojoj Instagram stranici.

Muzej nauke i tehnike inače je posvećen obrazovanju dece i ima dve stalne postavke posvećene upravo najmlađim posetiocima, a to su Naučna radionica i Galerija igračaka.

Naučni centar Muzeja nauke i tehnike smešten je u prizemlju zgrade Muzeja. Postavka je osmišljena tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, učestvovanje, eksperimentisanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima. Interaktivni eksponati približavaju fenomene iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike na zabavan način, i podstiču na razmišljanje i maštanje angažujući različita čula i sposobnosti. U Naučnom centru možete da osetite snagu centrifugalne sile, proverite osećaj za ravnotežu i doživite optičke varke, što omogućava da na neposredan način saznate nešto više o naučnim principima.

Galerija igračaka nalazi se u prizemlju Muzeja i obuhvata dve celine na osnovu dva koncepta – dečjeg muzeja i muzeja igračaka. U prvoj celini je predstavljen deo fonda Muzeja iz Zbirke igračaka. Postavka kao i ceo prostor namenjeni su deci raznih uzrasta i visinom postamenata i dostupnošću predmeta prilagođeni njima. Predstavljeno je preko 150 eksponata/igračaka iz perioda od 1920. do 1970. godine: lutke, automobili, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke, muzičke kutije, model parne mašine, model železničke stanice...

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka