Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farmeri bi uskoro mogli da znaju šta im životinje poručuju? Naučnici razvijaju alat za razumevanje emocija

Naučnici iz Evrope, razvijaju alat uz pomoć kog bi mogli da dešifruju osećanja kod domaćih životinja, a sve u sklopu velikog projekta o dobrobiti životinja.

 Projekat za dobrobit životinja Izvor: Shutterstock

Biolozi su proučili oko 7000 snimaka sa više od 400 svinja. Snimke u rasponu od kratkih zadovoljnih groktaja do očajničkog skvičanja pred klanje, su razvrstali u 19 različitih kategorija.

"Želimo da dokažemo kako je moguće razaznati emocije svinja putem njihovih zvukova", kazala je vođa projekta Elodi Brifer, predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Možda će vas interesovati i:

Projekt je sprovođen u Švajcarskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj i Češkoj Republici, a njegovi rezultati su objavljeni u časopisu Nature. Projekat nudi nove mogućnosti za poboljšanje dobrobiti životinja uz alat koji će na temelju zvukova moći da razazna emocije životinja, tvrde naučnici.

Kada bude u potpunosti završen, novi alat će omogućiti stočarima - koji danas uglavnom proveravaju samo fizičko stanje životinja - da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.

Istraživači kažu da će farmeri u slučaju pojačane količine negativnih zvukova, moći da otkriju ukoliko nešto nije u redu sa životinjama i potom reaguju na odgovarajući način.

Danska je dom 12.3 milona svinja, što je svrstava na samo čelo Evrope sa više od dve svinje po glavi stanovnika. Zbog toga dansko Veće za poljoprivredu i hranu smatra da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni.

"Ovaj koncept potencijalno bi mogao biti koristan alat za praćenje zdravlja i dobrobiti svinja", kazala je Trin Vig, predstavnica Veća.

Brifer tvrdi da stručnjaci "sa 92 odsto tačnosti mogu odrediti jesu li oglašavanja negativna ili pozitivna, a sa 82 posto tačnosti mogu precizno odrediti iz kog razloga se životinje oglašavaju".

Rezultati su pokazali da svinje pozitivna osećanja izražavaju kratkim groktanjem, a negativna najčešće dužim oglašavanjem.

Ali zašto su se fokusirali na svinje, a ne krave ili zečeve?

Za autore studije su svinje, poznate po širokom spektru zvukova koje proizvode, bile savršen izbor životinja za ovakvo istraživanje.

"Jako su glasne, zbog čega ih je jednostavnije proučavati", kazala je naučnica. "Svinje se oglašavaju sve vreme, čak i u situacijama u kojima za to nema nekog značajnijeg razloga."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka