Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnica istraživala tajne trepavica i zašto ih žene produžavaju vekovima?

Najnovija istraživanja ukazuju da dužina trepavica utiče na to kako vas suprotan pol doživljava kao potencijalnog partnera.

 Dugačke trepavice u službi zavođenja Izvor: Shutterstock

Da li ste se nekad našli u situaciji da se ljudi posebno trude oko jedne osobe - čak i ako niko od njih nije romantično zaineteresovan za istu? Možda joj se dive, možda imaju neki interes... Naučnici kažu da to interesovanje i pažnja mogu da se objasne naučno.

Drugim rečima, možda prebrzo donose pozitivne zaključke - ponekad, samo na osnovu dužine trepavica.

Možda će vas zanimati i:

Kako veštačke trepavice utiču na privlačnost?

Ejmi Adam, je u "Lepota je u očima posmatrača" (2021) istraživala uticaj trepavica na privlačnost. Ustanovila je da su neki aspekti fizičke privlačnosti povezani sa kulturom i vremenom u kom živimo, dok drugi služe kao pokazatelji zdravlja, mladosti, pa čak i plodnosti.

Konkretno, baš kao i kosa, trepavice se vremenom menjaju i mogu poslužiti kao pokazatelj znakova plodnosti prilikom odabira partnera. U ovom istraživanju Adamova je manipulisala dužinom trepavica na fotografijama muškaraca i žena da bi procenila razlike. Otkrila je da su žene (ali ne i muškarci) sa dužim trepavicama ocenjene kao privlačnije, zdravije i ženstvenije.

Što se tiče starosti, otkrila je da su starije žene imale više koristi od produženih trepavica nego mlađe, ali je primetila i da dužina trepavica ne umanjuje našu sposobnost da procenimo starost žene. 

Lične transformacije

Njeno istraživanje je dalje pokazalo da su ispitanici kao privlačnije birali žene čije su trepavice bile duže. To ide u prilog praksi uvećavanja trepavica zarad lepote i privlačnosti koja se praktikuje više od 4000 godina. U drevnom Egiptu su ih docrtavali, a tokom srednjeg veka, trepavice su smatrane simbolom prekomerne seksualnosti, pa su ih žene uklanjale sa lica.

Njeno istraživanje sugeriše, da su duže trepavice "spoljni znak zdravlja i ženstvenosti i stoga se mogu biti znak plodnosti", a ne samo kao "prozvoljni kulturološki odabir pojedinca".

Adamova je takođe prepoznala trepvice kao samo jednu karakteristiku koja utiče na našu percepciju starosti i privlačnosti. Ona vidi mogućnost da drugi spoljašnji znaci kao što su kosa (boja, dužina i sl.) kao i bore, imaju veći uticaj na uočavanje znakova starosti.

Napominje da bi bez ovih alternativnih spoljnih znakova, dužina trepavica zaista ne bi mogla da utiče na našu percepciju starosti, pogotovo kod žena koje su bile starije.  

Više od trepavica?

Adamova kaže da njeno istraživanje potvrđuje da trepavice mogu da utiču na društvenu interakciju, ali da takođe njena otkrića treba analizirati u kontekstu. Npr. u sličnoj studiji iz 2019. godine, istraživači su eliminisali druge bitne faktore koji utiču na izgled kao što su boja kose, dužina i stil. Tada su došli do zaključka da mlađe žene izgledaju starije sa šminkom, dok je starije žene šminka činila mlađima. Dakle, postoje još neke stvari koje treba analizirati i istražiti da bi se dobila potpuna slika.

Na kraju, Adamova zaključuje, razgovor, harizma, ljubaznost i saosećanje su osobine koje utiču na privlačnost, bez obzira na dužinu trepavica. Dakle, trepavice će vas sigurno privući, ali treba da uzmete u obzir ceo paket.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka