Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega se pun Mesec 18. marta naziva MESEC CRVA?

Nazivi punih Meseca potiču iz različitih starih tradicija.

 Mesec crva Izvor: Shutterstock

Pun Mesec u martu su neka severnoamerička plemena nazivala Mesec crva, zbog toga što bi u ovom delu godine tlo počelo da se odmrzava, kada bi se i kišne gliste ponovo pojavile. Ovaj Mesec je poznat i kao Vrani Mesec. Ova faza će započeti u 8:20 časova.

Možda će vas zanimati i:

Koja još imena nose puni Meseci?

Imena Meseca koja se često nekonvencijalno koriste, potiču od indijanskih, kolonijalnih američkih i drugih tradicionalnih evropskih i severnoameričkih naroda koji se prenose kroz generacije.

Na primer, ime januarskog punog Vučjeg Meseca nije tradicionalno indijansko ime nego se smatra da je engleskog porekla, a da su ga evropski doseljenici doneli u Ameriku.

- Pun Mesec u januaru - Vučji Mesec: zbog hladnih i dugih noći tokom kojih vukovi lutaju u potrazi za hranom.

- Pun Mesec u februaru - Snežni Mesec: zbog obilnih snežnih padavina koje se javljaju u februaru. 

- Pun Mesec u aprilu - Ružičasti Mesec: ime je referenca severno-američkih starosedelaca na ranocvetajući divlji cvet koji se najpre javlja u severnoj Americi na početku proleća.

- Pun Mesec u maju - Cvetni Mesec: zbog obilja cveća koje cveta ili je u to vreme u punom cvatu.

- Pun Mesec u junu - Mesec jagoda ili Mesec ruže: u Severnoj Americi je dobio ime u čast jagode, dok je u Evropi posvećen ružama koje su u punom cvatu u junu.

- Pun Mesec u julu - Mesec jelena: jer u u julu jelenima rastu novi rogovi.

- Pun Mesec u avgustu - Jesetrin Mesec: jer su stari narodi Severne Amerike verovali da se najviše jesetre hvata u noći punog Meseca u avgustu.

- Pun Mesec u septembru - Žetveni Mesec: pun Mesec u septembru dobio je ime po poljoprivrednim radovima koji se obavljaju u tom mesecu. Ovo vreme odgovara i tradicionalnoj berbi kukuruza, pa se naziva i Mesec kukuruza.

- Pun Mesec u oktobru - Mesec lova. Oktobar je mesec kada su lovci na jelene i drugi divljač najaktivniji. U to vreme opadne lišće sa grana, pa im je meta uočljivija.

- Pun Mesec u novembru - Dabrov Mesec. Novembar je mesec kada se dabrovi povlače u svoje jazbine, ali i mesec kada ih lovci intenzivno love zbog kože.

- Pun Mesec u decembru - Hladni Mesec, jer su decembarske noći duge i hladne. 

Postoje naravno i razne alternative u zavisnosti od dela sveta i običaja koji se upražnjavaju.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka