Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mravi mogu da "nanjuše" ćelije raka: Francuski naučnici objašnjavaju kako su to otkrili

Ovi marljivi insekti su bili u stanju da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka u petrijevoj posudi.

 Mrav Izvor: Shutterstock

Naučnici širom sveta ulažu ogromne napore kako bi unapredili lečenje jedne od bolesti koja godišnje odnosi hiljade života.

Jednim od prethodnih eksperimenata su pokazali da su psi u stanju da otkriju rak dojke i pluća na osnovu disanja pacijenta, a sada se ispostavilo da ovu sposobnost nemaju samo naši četvoronožni prijatelji, već i smeđi šumski mravi (Formica fusca).

Možda će vas zanimati i:

Nakon samo nekoliko minuta obuke (mravi su sistemom nagrađivanja bili trenirani da reaguju na određeni miris), ovi marljivi insekti su bili u stanju da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka u petrijevoj posudi. Naučnici veruju da zdrave i kancerogene ćelije luče različita jedinjenja koja mravi mogu da namirišu.

"Pokazali smo da je nekim mravima potrebno samo nekoliko treninga da bi naučili, zapamtili i sa sigurnošću otkrili miris ljudskih ćelija raka", tvrde autori iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

Autori studije će nastaviti da istražuju načine za brzo, efikasno i rano otkrivanje raka bez skupih ili invazivnih metoda.

"Naši rezultati pokazuju da je korišćenje mrava kao živog oruđa za otkrivanje biomarkera raka kod ljudi izvodljivo, brzo i manje zahtevno nego korišćenje drugih životinja", pišu naučnici.

Istraživači vide potencijal mrava da nanjuše i druge supstance, kao što su droge, eksplozivi ili druge bolesti.

Njihov rad je objavljen na sajtu iScience prošlog meseca.

Možda će vas zanimati i:

Formica fusca

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka