Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korona virus će biti poslat u svemir. Zbog čega?

Za nekoliko dana korona virus leti u svemir na svemirskom brodu Sojuz MS-21 zajedno sa posadom.

 Medjunarodna svemirska stanica Izvor: Shutterstock

Proteini virusa korona će 18. marta, zajedno sa posadom, biti prvi put poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu na svemirskom brodu Sojuz MS-21 u okviru eksperimenta, rekao je za TASS Jusef Kesuani, iz kompanije 3D Bioprinting Solutions.

"U pitanju je serija eksperimenata. 18. marta planiramo da pošaljemo takozvani nukleokapsidni protein koronavirusa, ovo će nam biti prva pošiljka u okviru serije eksperimenata", rekao je Kesuani.

Možda će vas zanimati i:

Prema njegovim rečima, prvi eksperiment, u kome će se pomoću 3D bioprintera uzgajati kristali proteina korona virusa, biće započet za oko osam dana. Nakon toga, uzorci će biti vraćeni na Zemlju, gde će se proučavati 1-1,5 meseci. Još jedna pošiljka, rekao je Kesuani, planirana je tokom jesenjeg lansiranja.

Trenutno su u toku ispitivanja u laboratoriji kompanije. "Već za nedelju dana planiramo da pošaljemo prve uzorke na Bajkonur kako bi bili spremni za let", dodao je on.

Kesuani je naglasio da - kako bi eksperiment bio bezbedan za članove posade - u svemir ne ide sam virus, već njegov deo. "Sam po sebi, on [deo virusa] ne može da uđe u telo astronauta, čak i ako ga nekim čudom udahnu, što je takođe nemoguće, jer ga šaljemo u posebnoj opremi. Postoje određeni zahtevi za rad sa biološkim materijal na MSS. Već smo ih testirali mnogo puta", dodao je Kesuani.

Ranije je, u prezentaciji generalnog direktora Roskosmosa Dmitrija Rogozina, saopšteno da je istraživanje planirano za 2022. godinu u okviru razvoja antivirusnih lekova. Šef državne korporacije je pojasnio da je reč o lekovima protiv infekcije korona virusom. U materijalima je precizirano da će se veliki proteini koronavirusa, uključujući RBD protein odgovoran za vezivanje koronavirusa za ljudske ćelije, uzgajati na Međunarodnoj svemirskoj stanici pomoću 3D bioprintera. Dobijeni uzorci će se koristiti za dešifrovanje strukture proteina i proučavanje mehanizama unošenja virusa u ljudski organizam.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka