Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kroz galaksije i vreme: Naučnici napravili najkompletniji model univerzuma

Autor Sergej Rajžkov

Beskonačni prostor je teško i zamisliti, ali su naučnici ipak pokušali da ga "stvore". I to prilično uspešno.

 Model univerzuma Izvor: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2021

Grupa istraživača uspela je da napravi virtuelni model univerzuma. Nazvali su ga Uuchu, što na japanskom znači "prostor". Ali njegove granice je teško pronaći. Kompjuterski prostor simulira 2,1 trilion čestica unutar matematičke kocke prečnika 9,63 milijarde svetlosnih godina.

Možda će vas zanimati i:

Poređenja radi, jedna svetlosna godina iznosi približno 9,5 triliona kilometara. Na primer, od Plutona od Sunca udaljenost je oko 5,25 svetlosnih sati.

Naučnicima je za modelovanje bio potreban superkompjuter za čuvanje nezamislivog skupa podataka. 

 Superkompjuter se nalazi u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji u Japanu i može da izvrši do tri kvadriliona operacija u sekundi. Za ovo je ugrađeno 385 terabajta RAM-a.
Superkompjuter se nalazi u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji u Japanu i može da izvrši do tri kvadriliona operacija u sekundi. Za ovo je ugrađeno 385 terabajta RAM-a.
Izvor: NAOJ

ATERUI II je najbrže vozilo za astronomska istraživanja. Superkompjuter se nalazi u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji u Japanu i može da izvrši do tri kvadriliona operacija u sekundi. Za ovo je ugrađeno 385 terabajta RAM-a.

Ali čak je i tako moćan superkompjuter imao poteškoće tokom modelovanja virtuelnog modela univerzuma.

"Morali smo da iskoristimo 20 miliona sati rada superkompjutera i generišemo oko 3 petabajta podataka", rekao je Tomaki Išijama, docent na Univerzitetu Čiba. "To je recimo kao 894.784.853 slika sa mobilnog telefona od 12 megapiksela."

U stvari, Uuchu radi kao vremenska mašina. Astrofizičar može da ga koristi za putovanje unapred ili unazad u vremenu, kao i za zumiranje pojedinačnih galaksija. Uz pomoć ovog programa biće moguće učiti o ranim fazama života univerzuma, kao i simulirati šta se trenutno dešava u njegovim udaljenim uglovima.

Inače, svako može da preuzme ovaj model u kompresovanom obliku. Ali treba imati na umu da čak i u znatno smanjenom obliku, on teži 100 terabajta.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka