Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Asteroid veličine Burdž Kalife se kreće ka Zemlji: Proleće sredinom decembra, a naučnicima je posebno interesantan

Iako je označen kao potencijalno opasan po Zemlju, naučnici kažu da je naša planeta bezbedna od udara; ipak, ovaj masivni asteroid je naučnicima interesantan zbog jedne druge misije!

 asteroid_297359225.jpg Izvor: Shutterstock

Označen kao 163899 (2003 SD220), masivni asteroid prečnika od približno 791 metara. Ovaj asteroid je označen kao potencijalno opasan po Zemlju, mada su male šanse da je udari. Ipak, on je naučnicima interesantan zbog nečeg drugog! Zbog svoje veličine on pruža i mnogo materijala za istraživanje.

Ogroman asteroid, čiju veličinu možemo da uporedimo sa trenutno najvišom zgradom na Zemlji - Burdž Kalifom, kreće se ka našoj planeti i pored nje će proći sredinom decembra, obaveštava Nasa.

Možda će vas zanimati i:

Ranija zapažanja opservatorije Arecibo u Portoriku iz 2015. sugerisala su da bi asteroid mogao da bude i daleko veći, odnosno dugačak najmanje 2 kilometra. Ipak, kasnija Nasina merenja pokazala su da je u pitanju asteroid prečnika 791 m.

Asteroid bi trebalo da proleti pored Zemlje 17. decembra na udaljenosti od oko 5,4 miliona kilometara brzinom od 5,6 km/s. Poređenja radi, rastojanje između Zemlje i Meseca je daleko manje od toga – oko 385.000 km.

Uprkos tome što je klasifikovan kao potencijalno opasan asteroid (PHA) zbog svoje veličine i neposredne blizine Zemlji, malo je verovatno da je pretnja planeti. Zapravo, Nasa je proglasila Zemlju bezbednom od udara asteroida narednih 100 godina. 

Smatra se da je asteroid u klasi Aton, što znači da se njegova orbita ukršta sa orbitom Zemlje oko Sunca.

Kao takav, postoji teoretska šansa da jednog dana pogodi planetu, ali trenutne kalkulacije pokazuju da to za sada nije problem.

Međutim, ovaj asteroid - zbog svoje veličine - ima i drugu vrednost! Mogao bi da bude potencijalno mesto neke robotske istraživačke misije.

Trenutno takva misija nije planirana, ali je teoretski moguća. Nasina Laboratorija za mlazni pogon došla je do detaljnih proračuna za hipotetičku istraživačku misiju na asteroid. Prema ovim proračunima, imao bi delta-v (mera različitih vrednosti i faktora koji određuju koliko bi bilo teško pravilno manevrisati svemirskom letelicom tokom poletanja i/ili sletanja) od 9.851 km/s. Poređenja radi, ovo je oko delta-v za lansiranje rakete u nisku orbitu.

Istraživanje asteroida je važna oblast u astronomiji, a mnoge svemirske agencije su izrazile interesovanje za istraživanje mnogih velikih objekata u Sunčevom sistemu.

U oktobru su Ujedinjeni Arapski Emirati objavili planove za novu misiju istraživanja asteroida i bili prva arapska zemlja koja je uspešno spustila svemirsku letelicu na asteroid. Lansiranje je predviđeno za 2028. godinu. Tokom te mislije UEA su planirali da istraže planetu Veneru i sedam asteroida, a kulminaciju misije predstavljalo bi spuštanje na jedan od njih.

Asteroide mnogi vide kao moguće izvore za buduće rudarske operacije, jer bi mogli da budu bogati sirovinama.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka