Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to udarilo u gasovitog džina? Astronomi amateri snimili eksploziju na Jupiteru (VIDEO)

Jupiter je velik i ima ogromno gravitaciono polje koje ubrzava meteorite, pri čemu dolazi do jakih eksplozija.

 jupiter-0102948081 Izvor: NASA / Sciencephoto / Profimedia

Nije neobično da neko zalutalo nebesko telo udari u gasovite džinove poput Jupitera ili Saturna, ali nije često da baš u tom trenutku to neko sa Zemlje snima.

Upravo to se dogodilo pre desetak dana, kada su astronomi amateri zabeležili ogromnu eksploziju u gornjoj atmosferi Jupitera. Tako su, Harald Paleske iz Nemačke i Hose Luis Pereira iz Brazila 13. septembra 2021. snimili sjajan bljesak na toj planeti.

Možda će vas zanimati i:

Ako se potvrdi autentičnost događaja, biće to tek osmi takav udar opažen na Jupiteru od udara kometa Šumejker-Levi 9 (Shoemaker-Levy 9) 1994. godine, koji se raspao zbog gasovitih sila Jupitera i proizveo niz udara.

Nije poznato koliko često u ovog džina udari nešto veliko ili dovoljno brzo da proizvede bljesak koji se vidi sa Zemlje, ali stručnjaci smatraju da je to ipak prilično česta pojava do koje dolazi između 20 i 60 puta godišnje. Jupiter je velik i ima ogromno gravitaciono polje koje ubrzava meteorite, pri čemu dolazi do jakih eksplozija.

Mada su ti događaji relativno česti, nije ih lako uhvatiti kamerom. Poslednji takav snimak zabeležen je pre više od dve godine.

"To je vrlo kratak događaj, traje nekoliko sekundi", rekao je tada za Science Alert astronom Džonti Horner sa Univerziteta Sautern Kvinslend u Australiji.

"Čak i da netremice gledate kroz okular teleskopa, pitanje je da li biste to videli. Mnogo puta ovakvi udari prođu nezapaženo. Polovina se dogodi na nama suprotnoj strani planete", dodao je.

Objekat koji je udario u Jupiter 2019. bio je prečnika između 12 i 16 metara i masu od oko 450 tona. Kako bismo saznali o kakvom se objektu ovoga puta radilo, moraćemo da pričekamo naknadne analize mogućih "ožiljaka" od udara.

(Index.hr)

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka