Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mini mozgovi" koje su naučnici uzgajili u laboratoriji, nekako su dobili OČI

Taj neverovatan rezultat pomoći će nam da bolje razumemo proces razvoja oka, kao i nastanak nekih očnih bolesti.

 Picture1 Izvor: Elke Gabriel/Science Alert

Naučnici su objavili da su "mini mozgovi", koji su uzgojeni u laboratoriju iz matičnih ćelija, spontano razvili rudimentarne strukture oka.

Na sićušnim organoidima mozga ljudskog porekla, koje su stručnjaci uzgojili u posudama, narasle su dve simetrične optičke čašice, koje na neki način predstavljaju razvoj sistema oka u ljudskim embrionima. Taj neverovatan rezultat pomoći će nam da bolje razumemo proces razvoja oka, kao i nastanak nekih očnih bolesti.

Možda će vas zanimati i:

Primitivna čulna struktura osetljiva na svetlo

"Naše istraživanje je pokazalo da moždani organoidi imaju izuzetnu sposobnost generisanja primitivne čulne strukture osetljive na svetlo, koja ima ćelijske tipove slične onima u našemu telu", rekao je neuronaučnik Džej Gopalakrišnan sa Univerzitetske bolnice Dizeldorf u Nemačkoj.

Moždani organoidi nisu mozak u pravom smislu te reči. Radi se o malim, trodimenzionalnim strukturama koje se uzgajaju iz matičnih ćelija

 "Ti organoidi nam mogu pomoći pri proučavanju interakcija mozga i očiju tokom razvoja embriona, kontrolisanja urođenih poremećaja mrežnjače i stvaranju retinalnih ćelija za pacijente s personalizovanim lekovima i transplantacijskom terapijom."

Mini mozgovi

Moždani organoidi nisu mozak u pravom smislu te reči. Radi se o malim, trodimenzionalnim strukturama koje se uzgajaju iz matičnih ćelija, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

U ovom slučaju, stručnjaci su usmerili razvoj matičnih ćelija u mrlje moždanog tkiva, bez ičega nalik mislima, emocijama ili svesti. Takvi se "mini mozgovi" koriste u istraživačke svrhe kako bi se izbegli neki etički problemi. Na njima se testiraju lekovi ili se, na primer, posamtra njihov razvoj u nepovoljnim uslovima.

Ovoga puta su Gopalakrišnan i njegove kolegeželeli da posmatraju razvoj očiju.

Naučnici su i ranije koristili embrionalne matične ćelije za uzgoj optičkih čašica. No umesto izolovanog uzgoja ovih struktura, Gopalakrišnanov tim je želeo da vidi da li mogu da se uzgajaju kao sastavni deo moždanih organoida. Tako bi mogao da se posmatra uporedan rast dve vrste tkiva, umesto samo rasta optičkih struktura.

Strukture su bile jasno vidljive nakon 50 dana

Prethodna istraživanja razvoja organoida ukazala su na postojanje ćelija mrežnjače, ali oni nisu razvile optičke strukture, pa je tim promenio taktiku. Nisu pokušali da nametnu razvoj ćelija živaca u ranim fazama neuronske diferencijacije, ali su u medij za kulturu dodali retinol acetat kao pripomoć pri razvoju oka.

Njihov mini mozak formirao je optičke čašice već 30 dana nakon razvoja, a strukture su bile jasno vidljive nakon 50 dana. To je u skladu s periodom razvoja oka u ljudskom embrionu, što znači da bi ovakav tip organoida mogao biti koristan pri proučavanju zamršenosti ovog procesa.

Postoje i druge implikacije. Optičke čašice sadržavale su različite vrste ćelija mrežnjače, koje su se organizovale u neuronske mreže i reagovale na svetlost, pa čak sadržavale i sočiva i tkivo rožnjače. Konačno, strukture su pokazale mrežnu povezanost s regijama moždanog tkiva.

"Verujemo da su ovo organoidi sledeće generacije koji mogu pomoći pri lečenju bolesti nastalih iz ranih neurorazvojnih poremećaja", napisali su naučnici u studiji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Stem Cell.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka