Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJI PROJEKTI SRPSKIH NAUČNIKA: Napredni alati veštačke inteligencije za efikasniji energetski sistem

Fond za nauku Republike Srbije i National Geographic predstavljaju vam najuspešnije srpske naučnike i njihove projekte iz oblasti veštačke inteligencije

 IZVOR Privatna arhiva 2 Izvor: Privatna arhiva

U okviru Programa za razvoj veštačke inteligencije koji finansira Fond za nauku, među 12 najboljih našao se i projekat ARTEMIS, kojim rukovodi prof. dr Sanja Vraneš, direktorka i naučna savetnica Instituta Mihajlo Pupin. Realizacija projekta traje dve godine.

Globalni proces digitalizacije je uticao na sve sektore, a elektroenergetski trenutno doživljava najveću transformaciju od svog nastanka. Naime, u toku je tranzicija sa konvencionalnog sistema, koncipiranog prema jednosmernoj raspodeli energije od velikih elektrana prema krajnjim potrošačima, ka tzv. pametnoj mreži, koja podrazumeva veliki broj, distribuiranih, često obnovljivih izvora energije na strani krajnjih potrošača. Svoje ime pametna mreža duguje visokom nivou digitalizacije, odnosno uspostavljanju naprednih mehanizama nadzora i upravljanja.

Možda će vas zanimati i:

U okviru pametne mreže formiran je i novi subjekat u elektroenergetskom sistemu, kombinovani proizvođač-potrošač koji istovremeno troši i proizvodi električnu energiju, a višak energije prodaje ili skladišti. Ovaj subjekat koji se naziva prosumer, poseduje veću nezavisnost od ostatka sistema, ali i mogućnost da čuva lokalno proizvedenu energiju ili je izveze na mrežu, čime pruža i dodatnu fleksibilnost za celokupan sistem u smislu održavanja stabilnosti i optimalnog iskorišćenja postojećih resursa.

ARTEMIS se bavi razvojem analitičkih alata, na bazi korišćenja veštačke inteligencije, za potrebe što efikasnijeg upravljanja ovim prosumerima u kontekstu pametne mreže. Ovi alati biće integrisani u jedinstveni aplikativni sistem koji će pružati napredne analitičke servise u različitim scenarijima, počevši od pojedinačnog domaćinstva, preko bloka zgrada, pa sve do dela distributivne mreže.

ARTEMIS servisi će se dominantno osloniti na primenu najmodernijih tehnologija i koncepata u domenu veštačke inteligencije, kako bi doprineli rešavanju sledećih problema: disagregacija ukupne potrošnje domaćinstva na nivo pojedinačnih uređaja, gde se radi na prepoznavanju konkretnog uređaja kao i trenutne potrošnje, prognoza proizvodnje energije iz lokalnih obnovljivih izvora, poput solarne elektrane, solarnih kolektora ili vetroelektrane, kako bi se obezbedilo pravovremeno i efikasno planiranje resursa, prognoza potrošnje energije, kako na nivou pojedinačnog domaćinstva tako i na agregiranom nivou više zgrade, evaluacija energetskih performansi potrošača, koja uzima u obzir širi kontekst poput, klimatskih uslova, tipa zgrade, broja ukućana, ali i ponašanja samog potrošača. Još jedno od korisnih rešenja jeste višekriterijumska optimizacija energetskih tokova snabdevanja i potrošnje kako bi se obezbedilo optimalno učešće lokalnih izvora i dostupnih skladišta energije, ali i same mreže i fleksibilnosti na strani potrošnje.

 IZVOR Privatna arhiva Izvor: Privatna arhiva

Konačno, ARTEMIS ima za cilj da integriše navedene servise u jedinstvenu, servisno-orijentisanu, ICT platformu, implementiranu u okviru cloud okruženja, kako bi se olakšala buduća integracija, obezbedila proširivost računarskih resursa i primena u različitim scenarijima.

Očekivani rezultati istraživanja su smanjenje ukupne potrošnje energije kao i troškova snabdevanja, kroz tehnike naprednog upravljanja energijom i veće upotrebe obnovljivih izvora energije. Konkretno, ušteda u potrošnji energije (15%), veće iskorišćenje obnovljivih izvora energije (10%) i smanjenje ukupnih troškova (20%), unapređenje tačnosti predikcije proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (10%), predikcije potrošnje (15%) i generalizacionih sposobnosti servisa za disagregaciju potrošnje (5%), uspostavljanje generičkog steka energetskih servisa, na bazi upotrebe veštačke inteligencije, koji se može jednostavno integrisati u postojeće sisteme energetskog menadžmenta.

Projektni tim AREMIS čine iskusni istraživači iza kojih stoji veliki broj naučno-istraživačkih i inovacionih projekata finansiranih kako od strane Evropske Unije, tako i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i od mladih istraživača, doktoranata, koji su na samom početku svoje akademske karijere. Na čelu tima nalazi se prof. dr Sanja Vraneš, direktorka i naučna savetnica Instituta Mihajlo Pupin
ARTEMIS po svojoj temi, i očekivanim rezultatima, može stati rame uz rame sa aktuelnim istraživanjima na najistaknutijim Univerzitetima širom Evrope, kao i relevantnim industrijskim/komercijalnim entitetima koji su nezaobilazan partneri u sličnim projektima. Pored toga što će razvijena rešenja predstavljati doprinos energetskom sektoru Srbije, kroz unapređenje operativnog rada, ARTEMIS će ujedno podići i nivo konkurentnosti naše energetske industrije kroz demonstraciju najmodernijih rešenja u domenu upravljanja pametnim mrežama i obnovljivim izvorima energije.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka