Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5. jula 1996-te naučnici su imali veliku vest: Priča o Doli, prvom kloniranom sisaru

Bio je to veličanstven dan za nauku na brdima iznad Edinburga u Škotskoj. Naučnici sa Rosling instituta imali su veliku vest - klonirali su sisara.

  Izvor: Juraj Kamenicky/Shutterstock

Bio je to veličanstven dan na brdima iznad Edinburga u Škotskoj. Prijatelji i kolege naučnici među kojima i Ijan Vilmut, Kit Kembel i Alan Trounson imali su veliku vest.

Oni i još nekoliko saradnika sa Roslin Instituta uspešno prisustvovali su rođenju jagnjeta koje su sami stvorili - ne od jajne ćelije i sperme, nego od DNK uzete iz mlečne žlezde odrasle ovce. Oni su klonirali sisara.

"Bio sam zapanjen", kaže Trounson, koji je sada biolog matičnih ćelija na Univerzitetu Monaš u Melburnu u Australiji.

Ovca, koja je dobila ime Doli, po Doli Parton, rođena je toplog 5. jula 1996. godine. Imala tri majke: jedna je dala jajnu ćeliju, druga DNK, a treća je klonirani embrion nosila u utrobi.


KLONIRANJE JE PROCES KOJIM SE PROIZVODI GENETSKI IDENTIČAN ORGANIZAM. OVO JE U PRIRODI RASPROSTRANJENO KOD ORGANIZAMA KOJI SE RAZMNOŽAVAJU BESPOLNIM PUTEM KAO ŠTO JE SLUČAJ SA NEKIM BAKTERIJAMA, INSEKTIMA ILI BILJKAMA, A KLON JE NASLEDNIK IDENTIČNE DNK SEKVENCE NJEGOVOG RODITELJA.

Stvorena je korišćenjem tehnike prenosa jezgra somatske ćelije, gde se jezgro iz neoplođene jajne ćelije vadi i zamenjuje onim iz odrasle ćelije. Deoba hibridne ćelije potom je stimulisana elektrošokovima i kad se razvila u blastocistu, usađena je u surogat majku. Kloniranje je obavljeno na institutu Roslin, Univerziteta u Edinburgu u Škotskoj.

Javnost je za prvog sisara kloniranog iz ćelije odrasle jedinke, saznala tek 22. februara 1997. godine, kad je Doli imala nešto više od sedam meseci.

Ovca Doli je ceo svoj život provela na Institutu Roslin, gde se parila sa velškim planinskim ovnom i za tri godine ojagnjila šest jaganjaca.

Početkom 2001. godine ovca Doli je obolela od artritisa i teško se kretala. Lečena antiinflamatornim lekovima međutim, bolest se brzo razvijala, a stradali su i drugiorgani uključujući i pluća. Uspavana je 14. februara 2003. godine.

U tom trenutku Doli je imala šest godina i sedam meseci. Prosečna životna dob njene vrste je oko 12 godina, što je podstaklo brojne spekulacije da je razlog njene prerane smrti to što je nastala iz ćelije šestogodišnje jedinke. Međutim, Doli je iz bezbednosnih razloga spavala u zatvorenom prostoru, a naučnici tvrde da je to dovelo do bolesti i da nema veze sa starošću ćelije iz koje je nastala.

Nakon kloniranja Doli, klonirani su i drugi veliki sisari poput svinja, konja, jelena i bikova.

Preparirano telo ovde Doli, prvog sisara kloniranog iz ćelije odrasle jedinke dana se nalazi u Kraljevskom muzeju Škotske.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka