Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Greška na Hablu: Zašto trenutno ne radi čuveni svemirski teleskop?

​Dobra vest je da 31 godinu star teleskop Habl ima rezervni kompjuter, koji može da bude uključen. Loša vest je da stručnjaci NASA ni posle nedelju dana nisu uspeli da šta je izazvalo probleme na "Hablovom" računaru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Teleskop "Habl" jedan od najpoznatijih teleskopa u svemiru i jedan od najjačih Zemaljskih teleskopa, trenutno ne radi. NASA pokušava da pronađe misterioznu grešku, zbog koje je ovaj teleskop prešao u "bezbedni mod" rada, u kom su njegovi instrumenti beskorisni.

Jedan od glavnih "Hablovih" računara iznenada je prestao da radi 13. juna, od kada je teleskop u "sejf modu", a naučnici NASA pokušavaju da ustanove o čemu se radi, navodi se u saopštenju američke svemirske organizacije.

Povezane vesti

Povezane vesti

Radi se o računaru zaduženom za koordinaciju i kontrolu svih naučnih instrumenata na teleskopu, što znači da ne može da obavlja svoju funkciju i da je potpuno beskoristan, piše "Lajvsajens", prenosiSputnik.

​Dobra vest je da 31 godinu star teleskop NASA ima rezervni kompjuter, koji može da bude uključen ukoliko stručnjaci NASA ne budu mogli da osposobe glavni računar. Loša vest je da stručnjaci NASA ni posle nedelju dana nisu uspeli da šta je izazvalo probleme na "Hablovom" računaru.

"Prve indicije ukazivale su na to da je problem u memorijskom modulu. Kada su operativni timovi pokušali da uključe rezervni memorijski modul, nisu uspeli u tome", saopštila je NASA.

Drugi pokušaj da se oba memorijska modula priključe na mrežu takođe je propao 17. juna, dodala je NASA. Teleskop ima ukupno četiri memorijska modula, koja svaki od dva glavna računara mogu da koriste u svako doba u normalnim uslovima.

Ukoliko onlajn pokušaji ne uspeju, NASA može da pošalje astronaute da poprave "Habl", kao što je bio slučaj 2009. godine. Tada su astronauti na teleskopu instalirali dva nova naučna instrumenta (širokougaonu kameru i instrument za merenje ultraljubičastog svetla) i zamenili neke stare delove opreme.

To je bila peta i poslednja šatl misija na "Hablu". Međutim, teško je verovati da će NASA slati astronaute, budući da se očekuje da američka svemirska organizacija ove godine lansira novi svemirski teleskop "Džejms Veb".

"Habl" je imao problema i u martu ove godine, kada je takođe bio u bezbednom modu, ali je taj problem vrlo brzo rešen.

Portparol NASA rekao je da nema vremenskih okvira u kojima će novi problem biti rešen, jer stručnjaci imaju "više opcija pred sobom".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka