Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razglednica sa Marsa: Neobični blještavi i šareni oblaci koje je uočio Kjuriositi (VIDEO)

Nasin rover Kjuriositi, koji već skoro deceniju istražuje predele Crvene planete, nedavno je na Zemlju poslao neobične fotografije i snimke šarenih oblaka koji se kreću iznad Marsa.

  Izvor: Foto: Printscreen / Youtube Som ET

Iako bi se na prvi pogled reklo da su napravljene na Zemlji, možda u nekoj od pustinja Arizone, fotografije ipak dolaze sa Marsa kao rezultat najnovijih zaduženja koja su dodeljena roveru Kjuriositi (Curiosity). Konačna fotografija je nastala kombinacijom 21 pojedinačne fotografije koje je rover nedavno snimio kako bi se proučili neobični oblaci iznad područja kratera Gejl.

Povezane vesti

Povezane vesti

Naučnici su pre dve godine ustanovili da se oblaci na Marsu formiraju ranije nego što su očekivali pa je rover Kjuriositi ove godine dobio zadatak da posmatra oblake. Prvi oblaci su se pojavili u januaru, pramenasti i bogati ledom, prelivajući se u duginim bojama.

Marsovski oblaci razlikuju se od onoga na šta smo navikli na Zemlji, gde se kišni oblaci uglavnom sastoje od vodene pare. Na Marsu se oblaci sastoje od sitnih komadića leda koji se kristališu oko mineralnih čestica prašine, pišeRTS.

Ovi snimci su doveli do nekih neobičnih zaključaka o prirodi atmosferskih pojava na Marsu, izvestio je Nasin tim. Činilo se da su oblaci sveže formirani i da putuju na većoj nadmorskoj visini od uobičajene koja iznosi oko 60 kilometara. Ipak, naučnici nisu precizirali na kojoj tačno visini su se nalazili snimljeni oblaci. Bez sumnje, temperatura u tom delu atmosfere je dovoljno niska da dođe do kristalizacije ugljen-dioksida.

Nasin rover Kjuriositi, koji već skoro deceniju istražuje predele Crvene planete, nedavno je na Zemlju poslao neobične fotografije i snimke šarenih oblaka koji se kreću iznad Marsa.
Izvor: YouTube

Oblaci koje je na Marsu snimio Kjuriositi su bili neobično sjajni i prelivali su se iz crvenih nijansi u zelene, a potom u plave i ljubičaste. Ovakve pojave nisu česte na Marsu jer su oblaci uglavnom sačinjeni od smrznute vode. Ipak, zbog smrznutog ugljen-dioksida ili takozvanog "suvog leda", došlo je do prelivanja u duginim bojama. Oblaci su najlepši u sumrak, kada kristali leda sijaju na poslednjem svetlu zalazećeg Sunca.

Kristalizovan ugljen-dioksid nije neobična pojava na Marsu. U stvari, njegove polarne kape, koje se sastoje od zaleđene vode, prekrivene su relativno tankim slojevima zaleđenog ugljen-dioksida.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka