Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepoznati sojevi bakterija otkriveni na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Od čestiri nova soja, koliko ih je otkriveno na Međunarodnoj svemirskoj stanici, tri su do sada potpuno nepoznata naučnicima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici otkrivena su četiri nova soja bakterija, od kojih su tri do sada potpuno nepoznata naučnicima.

Istraživači iz SAD i Indije, zajedno sa agencijom NASA, izolovali su tri od ova četiri soja 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči Međunarodne svemirske stanice, drugi u kupoli (opservatorijumu), a treći na površini stola. Četvrti soj je pronađen u starom filteru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine.

Povezane vesti

Povezane vesti

Sva četiri soja pripadaju porodici bakterija koje se nalaze u tlu i slatkoj vodi, a koje pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti već godinama na svemirskoj stanici uzgajaju manje količine hrane, pa nije ni čudo što su tamo pronađeni biljni mikrobi, piše Science Alert, a prenosiB92 nauka.

Nepoznati soj bakterija

Bakterije pronađene u filteru pripadaju već poznatom soju Methylorubrum rhodesianum. Međutim, nakon sekvenciranja preostala tri soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentifikovanoj vrsti. Ti sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Genetičar Svati Bidžlani sa Univerziteta Južna Kalifornija i njegove kolege predložili su da se ova nova vrsta bakterije nazove Methylobacterium ajmalii prema Adžmalu Kanu, poznatom indijskom naučniku.

"Za uzgoj biljaka na ekstremnim mestima sa minimalnim resursima nužna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uslovima", objasnili su genetičari Kasturi Venkatesvaran i Nitin Kumar Sing iz JPL-a, instituta agencije NASA, prenosi portal Indeks.

Geni koji podstiču rast biljaka

S obzirom na to da već znamo da ti mikrobi mogu da prežive teške uslove na MSS, naučnici su sproveli genetsku analizu nad ta četiri soja kako bi identifikovali gene koji bi se mogli koristiti za podsticanje rasta biljaka.

Otkrili su da jedan od sojeva, IF7SW-B2T, ima gene koji su uključeni u rast biljaka. Među njima je i onaj koji podstiče deobu ćelija u korenju i izdancima.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka