Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MISSION4.0: Najbolji projekti srpskih naučnika iz oblasti veštačke inteligencije

Fond za nauku Republike Srbije i National Geographic predstavljaju vam najuspešnijie srpske naučnike i njihove projekte iz oblasti veštačke inteligencije.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

U okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije finansira Fond za nauku, među 12 najboljih, našao se i projekat MISSION4.0 kojim rukovodi dr Zoran Miljković, redovni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Projekat pod nazivom MISSION4.0 (koji se odnosi na razvoj i primenu sistematične i nove metodologije koja će integrisati tehnike veštačke inteligencije za duboko mašinsko učenje i biološki inspirisanu višekriterijumsku optimizaciju), bio je i deo izložbe koja je bila organizovana na Kalemegdanu tokom oktobra 2020. godine. Ovaj projekat će se realizovati u naredne dve godine.

Šta je MISSION4.0?

Osnovni cilj projekta MISSION4.0 odnosi se na razvoj i primenu sistematične i nove metodologije koja će integrisati tehnike veštačke inteligencije za duboko mašinsko učenje i biološki inspirisanu višekriterijumsku optimizaciju kako bi se ostvarili adaptabilni, rekonfigurabilni i inteligentni kibernetsko fizički proizvodni sistemi, neophodni u četvrtoj industrijskoj revoluciji (Industrija 4.0), što je zapravo strateški orijentisan pravac razvoja proizvodnih tehnologija u okviru današnje privrede Republike Srbije.

Tokom realizacije projekta biće razvijeno više novih algoritama biološki inspirisanih tehnika optimizacije, originalna metoda za inteligentnu navigaciju mobilnog robota tokom autonomnog kretanja u tehnološkom okruženju bazirana na mašinskom gledanju i stereo vizuelnom upravljanju, uz duboko mašinsko učenje naprednih kibernetsko fizičkih sistema za bezbednu komunikaciju prilikom izvršavanja proizvodnih naloga i planiranja resursa.

Pored naučnih radova koji će biti objavljeni u vrhunskim svetskim časopisima i saopšteni na prestižnim konferencijama u inostranstvu i Republici Srbiji, biće ostvareno više tehničkih rešenja u domenu kognitivne mobilne robotike i odgovora na sajber napade u okviru komunikacionih linkova unutar entiteta proizvodnih sistema, kao i originalni algoritmi za optimalno korišćenje i terminiranje proizvodnih resursa.
Projektni tim će realizovati potpuno nove interdisciplinarne pristupe u sledećim naučno-istraživačkim pravcima: optimizacija integrisanih tehnoloških procesa i planova terminiranja pri dinamičkom razvoju proizvodnih resursa, inteligentno upravljanje mobilnih robota bazirano na stereo mašinskom gledanju, kao i duboko mašinsko učenje kibernetsko fizičkih sistema tokom bezbedne međusobne komunikacije u okviru Industrije 4.0.

Strateški cilj projekta MISSION4.0 podrazumeva uticaj i implementaciju originalne metodologije zasnovane na tehnikama veštačke inteligencije, uz razvoj i primenu etičkih principa u kognitivnoj robotici sa sociološkog aspekta, i to u proizvodnim sistemima koji će primenjivati ostvarive principe Industrije 4.0 u Republici Srbiji, a uticaće i na globalni razvoj u domenu četvrte industrijske revolucije preko projektnih rezultata koji će biti publikovani i predstavljeni svetu shodno pristupu orijentisanom ka otvorenoj nauci.

Projektni tim čini 14 naučnika i mladih istraživača. U timu su tri redovna profesora, dva vanredna profesora, dva docenta, asistent sa doktoratom, asistent i pet istraživača-pripravnika.

Fond za nauku Republike Srbije i National Geographic predstavljaju vam najuspešnijie srpske naučnike i njihove projekte iz oblasti veštačke inteligencije.
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Privatna arhiva

Ravnopravnost polova (43%), prevazilazi evropska očekivanja za tehničko-tehnološke nauke, jer projektni tim čini i šest dama: vanredna profesorka dr Živana Jakovljević, docentkinja dr Milica Petrović, docentkinja Filozofskog fakulteta dr Jelisaveta Vukelić Petrović i tri doktorantkinje, istraživača-pripravnika Mašinskog fakulteta u Beogradu. Zastupljenost širokog spektra Кatedri Mašinskog i Filozofskog fakulteta u Beogradu, od proizvodnog mašinstva, sistema automatskog upravljanja, industrijskog inženjerstva do sociologije, takođe je u skladu sa multi/inter-disciplinarnošću projekta MISSION4.0, tako da su u timu: prof. dr Bojan Babić, prof. dr Uglješa Bugarić, vanr. prof. dr Radiša Jovanović, asist. dr Andrija Petrović i pomenute ugledne naučnice, nastavnice Univerziteta u Beogradu.

Reprezentativnost i ambicioznost projektnog tima, pored pomenutih dokazanih naučnika, posebno čine doktorandi Mašinskog fakulteta u Beogradu: asistent Dušan Nedeljković, istraživač-pripravnik Aleksandar Jokić, istraživač-pripravnik Кatarina Miljković, istraživač-pripravnik Đorđe Jevtić, istraživač-pripravnik Mitra Vesović i istraživač-pripravnik Lara Laban, svi master inženjeri mašinstva.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka