Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba posvećena naučnim projektima za razvoj veštačke inteligencije

Izložbu posvećenu naučnim projektima iz oblasti veštačke inteligencije koju organizuje Fonda za nauku u saradnji sa Centrom za promociju nauke,možete pogledati na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

  Izvor: Foto: Fond za nauku

Kroz ilustracije nekih od naših najboljih ilustratora na kreativan način je predstavljeno 12 naučnih projekata koje u okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije finansira Fond za nauku.

Posteri na umetnički način oslikavaju istraživanja čiji će rezultati imati primenu u ekologiji, industriji, tehnologiji, poljoprivredi, komunikaciji, zaštitu životne sredine. U naredne dve godine naši naučnici će koristiti veštačku inteligenciju za razvoj softverskog sistema za poljoprivredu, kreiranje analitičkih alata za uštedu električne energije, algoritama za razvijanje digitalnog asistenta, razvoj pouzdanijih blokčejn tehnologija, preporučivanje mera za smanjenje štetnosti zagađenja vazduha i druge korisne namene.

Software:N970FXXU6DTH7 Created: 2020:10:09 10:29:20
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Fond za nauku

"S pravom danas možemo da se zapitamo da li veštačka inteligencija već sada menja naš život. Svi mi svakodnevno koristimo neku njenu formu, kako na društvenim mrežama, tako i u poslu, putovanju, kroz digitalne asistente, finansijske transakcijama. Svakodnevno se u nauci korača ka ambicioznom, ali i dalje dalekom cilju razvijanja sistema koji poseduje inteligenciju sličnu ljudskoj. Na tom putu naučnici neumorno koriste veštačku inteligenciju za unapređivanje društva, što je i krajnji cilj 12 istražavačkih projekata koje finansira Fond za nauku. Ovi kompleksni projekti su na izložbi predstavljeni kroz jednu umetničku prizmu i na način koji nam je svima razumljiv i blizak. Potrudili smo se da ljudima približimo projekte koji će zaista doprineti i nauci i celokupnom društvu", napominje dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktorka Fonda za nauku.

Izložba će trajati do 23. oktobra.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka