Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mreža skrivenih jezera sa tečnom vodom otkrivena ispod površine Marsa

Ispod ledene kape Južnog pola Marsa nalazi se - ne jedno, već čitava mreža jezera!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Površina Marsa poznata je po tome što je suva. Čitava planeta je prašnjava, neplodna kamenita pustinja. U nekim delovima ima leda, međutim još nije otkrivena nijedna kap tekuće vode.

Ipak, 2018. godine naučnici su objavili studiju koja je odjeknula kao bomba, kada su pronašli dokaze o postojanju kolosalnog podzemnog rezervoara sa tečnom vodom na južnom polu Marsa. Sada su preduzeli novi korak u proučavanju ovog otkrića i ispostavilo se da se ispod ledene kape Južnog pola nalazi - ne jedno, već čitava mreža jezera! To znači da prvi otkriveni rezervoar nije bio izolovani ili izvanredni fenomen za na Marsu, piše ScienceAlert.

Povezane vesti

"Postojanje jednog subglacijalnog jezera moglo bi da bude povezano sa posebnim uslovima, poput prisustva vulkana ispod ledene ploče ili neke druge situacije jedinstvene za određenu lokaciju na kojoj smo pronašli prvo subglacijalno jezero", rekla je geofizičarka Elena Petineli sa Univerziteta Roma Tre u Italija. "S druge strane, otkriće čitavog sistema jezera sugeriše da je proces njihovog formiranja relativno jednostavan i, možda, uobičajen."

Prvo subglacijalno jezero otkriveno je pre nešto više od dve godine. Otkrio ga je instrument MARSIS, specijalizovani radar Evropske svemirske agencije za sondiranje jonosfere i dubokih slojeva površine Marsa, koji se nalazi na orbiti Mars Express

Ovaj instrument koristi istu metodu koja se koristila na Zemlji za traženje subglacijalnih jezera na Antarktiku - reflektujući radio talase sa površine, meri odjeke i traži promene u signalu da bi se utvrdile karakteristike topografije.

Ova radarska istraživanja u početku su identifikovala jedno subglacijalno jezero na 1,5 kilometara ispod ledene kape južnog polarnog pojasa, prečnika 20 kilometara.

"Određene vrste materijala reflektuju radarske signale bolje od drugih, a tečna voda jedan je od tih materijala", rekla je naučnica Graciela Kapareli sa Univerziteta Južni Kvinslend u Australiji. 

“Kada su signali koji dolaze iz podzemlja jači od signala koji se reflektiraju s površine, možemo potvrditi da tamo ima tekuće vode. Na Zemlji se radari koriste u istu svrhu - pa smo sigurni da je ova metoda pouzdana."

Od tada je tim sproveo više istraživanja na koristeći skup podataka, koji su bili prikupljani gotovo deset godina, od 2010. do 2019. godine. U svojoj analizi pronašli su tri nova sjajno reflektirajuća mesta. Drugim rečima, otkrili su mrežu subglacijalnih jezera, odvojenih područjima suvih stena i skrivenih ispod južnog pola u blizini izvornog jezera.

Povezane vesti

"U kopnenom okruženju pod ledom tako jaki signali pod ledom nastaju zbog prisustva vode; koliko znamo, ne postoje drugi fizički mehanizmi koji bi mogli prouzrokovati tako jaku anomaliju", rekla je Petineli. "Važno je napomenuti da smo do istih rezultata došli naprednijim metodama obrade i analize podataka nego u našoj studiji iz 2018. godine, te činjenici da smo praćenjem tako temeljnog postupka analize podataka potvrdili prisustvo ovog jezera i otkrili druga jezera. uliva nam poverenje u naše tumačenje da je otkrivena tečnost upravo voda", dodaje.

Štaviše, ako je reč o tečnoj vodi, najverovatnije je slana - izuzetno slana. Mars je vrlo hladan i premda je u unutrašnjosti topliji nego na površini, još uvek je dovoljno hladan da smrzne tekuću vodu. U studiji iz 2018. godine tim je procenio da je temperatura pronađenog jezera oko -68,15 ° C.

So snižava tačku smrzavanja vode, što mnogo menja stvari. Voda zasićena solima kalcijuma i magnezijuma može ostati tečna do -123,15 ° C tokom veoma dugog vremenskog perioda. A Mars je, kako znamo iz studija, bogat solima kalcijuma i magnezijuma, kao i natrijumom.

Otkriće novih slanih podledničkih jezera vrlo je važno. To znači da se lako mogu formirati i ostati na geološki različitim vremenskim skalama, što je važan deo dugogodišnje misterije o istoriji vode i klime na Marsu. A takođe je neophodno za istraživanja vezana za Marsov mikrobiom.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka