Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva Amerikanka koja je "šetala" svemirom, upravo je postala prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu

Dok je boravila na Challenger Deep-u, dr Ketrin Saliven kontaktirala je sa astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici, pa je njen zaron ujedno i trenutak kada su se "dodirnuli" svemir i najdublja poznata tačka u okeanu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ketrin Saliven 1984. godine bila je prva Amerikanka koje je "šetala" svemirom, a sada je postala i prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu.

Nakon završenog fakulteta Santa Kruz, dr Saliven, diplomirani geolog i okeanolog, imala je uspešnu karijeru kao NASA astronaut. Bila je član tri svemirske ekspedicije, a 11. oktobra 1984. postala je prva Amerikanka koja je "šetala" svemirom.

Nakon toga imala je uspešnu karijeru i u obrazovanju i politici, kao zamenica državnog sekretara za pitanja atmosfere i okeana.

Bivša astronautkinja još uvek je aktivna u istraživanjima planete, ali i svojih mogućnosti, i 7. juna 2020. godine, postala je prva žena koja se spustila do najdublje tačke u okeanu Challenger Deep, u Marijasnkom rovu.

"36 godina nakon mog svemirskog leta, uspela sam da dođem i do najdublje poznate tačke u okeanu, kao prva žena", napisala je Ketrin na svom Twitter nalogu.

Copyright: Science Photo Library Description: Astronaut Kathryn Sullivan standing by in her Extravehicular Mobility Unit (EMU) suit in the airlock of Shuttle Discovery during Mission STS- 31. The EMU suit is worn by astronauts when they perform extravehicular activity (EVA). Kathryn Sullivan and Bruce McCandless had to get into their EMU suits when the flight payload, the Hubble Space Telescope (HST), had difficulty in deploying its solar panels. No EVA was required, however, as the problem was fixed by a software command transmitted by Mission Control to a computer on the HST. STS-31 flew on Shuttle Discovery on 24-29 April 1990.
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Challenger Deep, koji je dobio ime po HMS Challengeru, prvom brodu engleske mornarice koji je ovde izvršio merenja, dubok je 10 920 metara i nalazi se na južnom delu Marijanskog rova.

Partner u ovoj ekspediciji bio joj je Viktor Veskovo, sa kojim je na najdubljoj poznatoj tačci u okeanu, u specijalnoj podmornici za dve osobe, provela sat i po vremena, a onda je usledio njihov četvoročasovni povratak na površinu.

Interesantno je da su tokom boravka na Challenger Deep-u, Saliven i Veskovo, pomoću specijalnih uređaja, kontaktirali i razgovarali sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

"Uprkos mom bogatom iskustvu, ovaj dan je bio izvanredan. Ovakve stvari se dešavaju samo jednom u životu. Uspela sam da vidim i površinu Meseca i Challenger Deep, i da tokom boravka na najdubljoj tačci u okeanu razgovaram sa kolegama u Međunarodnoj svemirskoj stanici", rekla je Ketrin Saliven.

"Danas smo ispisali istoriju. Bilo je sjajno roniti sa Keti i pri tom razgovarati sa astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici", dodao je Veskovo.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka