Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA postavlja ogromni radio-teleskop u jedan od kratera na Mesecu

Iz NASA je stigla vest da je među aktivnim projektima ove agencije postavljanje ogromnog radio-teleskopa u jedan od kratera na Mesecu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Objavljeni šematizovani prikaz postavljanja metalne rešetke u krater izgleda da nije imao željeni efekat jer je većinu ljubitelja naučne fantastike trenutno podsetio na tanjir superlasera sa Zvezde smrti iz "Ratova zvezda". Razloga za brigu ipak ne bi trebalo da bude jer će instalacija pod radnim nazivom Lunar Crater Radio Telescope (Radio teleskop u lunarnom krateru ili skraćeno LCRT) biti višestruko manja od one sa fiktivne Zvezde smrti, a i neće biti usmerena ka Zemlji.

Naime, Mesec kruži oko Zemlje na takav način da mu je jedna strana uvek okrenuta ka našoj planeti (takozvana bliska strana), a druga od nje (daleka strana). Moderno društvo na Zemlji ne može da funkcioniše bez radio talasa, ali ti talasi koji olakšavaju komunikaciju takođe ometaju rad radio-teleskopa koji mere slabo radio-zračenje iz dubina kosmosa. Zato su u NASA došli na ideju da iskoriste Mesec kao "štit" od Zemljinog elektromagnetnog zračenja tako što će u jedan od manjih kratera (prečnika oko 5 kilometara) u regionu kratera Dedal na dalekoj strani Meseca postaviti radio-teleskop.

Software:Adobe Photoshop 21.1 (Windows) Created: 2020:04:03 10:45:37
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: NASA/ Saptarshi Bandyopadhyay

Izgradnju ovog radio-teleskopa ne bi obavljala ljudska posada već robotizovani roveri koji bi na površinu kratera odgovarajućih dimenzija i oblika postavili žičanu mrežu kako bi se dobio sferični reflektorski tanjir koji bi bio u stanju da detektuje radio-talase čije talasne dužine se kreću od 10 do 50 metara i frekfencije od 6 do 30 megaherca. Ovaj program se trenutno nalazi u prvoj fazi razvoja što naučnicima daje devet meseci vremena i 125 hiljada dolara za definisanje svih detalja projekta neophodnih za prelazak u drugu fazu.

Izvor: Svet Kompjutera

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka