Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici o vezi novog virusa korona i 5G mreže

Naučna zajednica je osudila teorije koje tvrde da 5G tehnologija pomaže širenju virusa korona.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na reakcije su ih podstakli video klipovi koji se šire društvenim mrežama, a koji prikazuju zapaljene stubove mobilne telefonije u Birmingemu i Mersisajdu. 

Naučnici kažu da je ideja o vezi između Covid-19 i 5G mreže biološki nemoguća.

Direktor Nacionalne zdravstvene službe Engleske Stiven Povis je ove teorije zavere okarakterisao kao "najgoru vrstu lažnih vesti", piše BBC.

Mnogi od onih koji su delili objavu zastupaju teoriju zavere s netačnom tvrdnjom da je 5G – koja se koristi za mobilne mreže i emituje signale koje prenose radio talasi – nekako odgovorna za širenje virusa korona.

Povezane vesti

Ove teorije su se naizgled najpre pojavile u objavama na Fejsbuku krajem januara, u približno isto vreme kad su zabeleženi prvi slučajevi u Americi.

Postoje dve "teorije":

- Jedna tvrdi da 5G može da naruši imuni sistem, pa time čini ljude podložnijim virusu

- Druga sugeriše da virus na neki način može da se prenese korišćenjem 5G tehnologije.

Obe tvrdnje su "potpuna glupost", kaže doktor Simon Klark, profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu Reding u Engleskoj.

"Ideja da 5G narušava imuni sistem nije potkrepljena dokazima", kaže doktor Klark.

"Vaš imuni sistem može da oslabi zbog različitih stvari – od umora ili zbog loše ishrane. Ove fluktuacije nisu velike ali zbog njih možete biti podložniji dobijanju virusa."

Dok vrlo snažni radio talasi mogu da izazovu zagrevanje, 5G nije ni blizu toliko jaka da bi zagrejala ljude toliko da ima bilo kakav značajan efekt.

"Radio talasi mogu da poremete vašu fiziologiju dok vas zagrevaju, što znači da vaš imuni sistem ne može da funkcioniše. Ali nivoi energije iz 5G radio talasa su mali i nisu ni približno dovoljne jačine da bi uticali na imuni sistem. Bilo je mnogo istraživanja na ovu temu."

Radio talasi u 5G mreži i drugim mobilnim tehnologijama nalaze se na kraju niske frekvencije elektromagnetnog spektra. Imaju manje snage nego vidljiva svetlost, nisu dovoljno jaki da oštete ćelije – za razliku od radijacije koja se nalazi na kraju više frekvencije ovog spektra, koji uključuje i sunčeve i rendgenske zrake.

Povezane vesti

Takođe bi bilo nemoguće da 5G prenosi virus, dodaje Adam Fin, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Bristolu.

"Sadašnja epidemija je izazvana virusom koji se prenosi s jedne zaražene osobe na drugu. Znamo da je to tačno. Čak imamo i virus u našoj laboratoriji, koji smo izvukli iz jednog obolelog pacijenta. Virusi i elektromagnetni talasi koji omogućavaju mobilnim telefonima i internet vezi rad su dve različite stvari. Kao babe i žabe", kaže on.

Takođe je važno istaći još jednu veliku grešku s teorijama zavere – novi virus korona se širi u gradovima u Velikoj Britaniji u kojima 5G još uvek nije u upotrebi, kao i u zemljama kao što je Iran koje još nisu uvele ovu tehnologiju.

Početkom ove godine, studija Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (ICNIRP) je demantovala ove tvrdnje, rekavši kako nema dokaza da mobilne mreže izazivaju rak ili druge bolesti.

Iz udruženje mobilnih operatera Mobile UK su saopštili da su netačne glasine i teorije koje povezuju 5G i virus korona "zabrinjavajuće", dok su iz vladinog sektora za IT, kulturu, medije i sport ponovili kako "apsolutno nema validnih dokaza za njihovu povezanost".

Virusi napadaju ljudske ili životinjske ćelije i koriste ih za razmnožavanje, što uzrokuje infekciju. Virusi ne mogu da žive dugo van živog bića, pa moraju da pronađu način kako uđu u organizam – obično kapljičnim putem usled kašljanja ili kijanja.

Sekvence genoma ovog virusa korona ukazuju da je prešao sa životinja na ljude – a zatim je počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Povezane vesti

Izvor: geek.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka